Εσοδα: Ελλειμμα 135 εκατ. ευρώ στο 6μηνο από τα ΙΧ!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών από το έλλειμμα που έχει δημιουργήσει ο κλάδος του αυτοκινήτου στο 6μηνο που ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ!

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας τα έσοδα από τον κλάδο του αυτοκινήτου να έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει προσπαθεί να τα τονώσει μέσω μιας ποιο δίκαιης φορολόγησής τους αλλά κάποιοι θέλουν να μείνουν ως έχουν γιατί πρέπει να αλλάξει το σύστημα!

Αλλωστε σύμφωνα με τα Δελτία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού στο 6μηνο τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας σημείωσαν πτώση 50,2% ενώ αν τα συγκρίνει κανείς με εκείνα που έχει θέσει το Μεσοπρόθεσμο η πτώση αγγίζει το 53%.

Ειδικότερα στο πρώτο 6μηνο τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας ανήλθαν σε μόλις 118 εκατ. ευρώ έναντι 237 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 ενώ ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου είχε οριστεί στα 251 εκατ. ευρώ! Δηλαδή ήδη στο 6μηνο το έλλειμμα του Προϋπολογισμού από τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχεται σε 133 εκατ. ευρώ...

Οσον αφορά στο Τέλος Ταξινόμησης στο πρώτο 6μηνο του 2013 ανήλθε στα περσινά επίπεδα με 26 εκατ. ευρώ ωστόσο και εδώ έχει δημιουργηθεί έλλειμμα 2 εκατ. ευρώ καθώς το Μεσοπρόθεσμο όριζε πως θα εισπραχθούν 28 εκατ. ευρώ αντί για 26 εκατ. ευρώ...

Οι στόχοι του 2013

Σύμφωνα με τα Δελτία Εκτέλεσης Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου το 2013 από τα Τέλη Κυκλοφορίας το κράτος έχει καταγράψει πως θα εισπράξει 1,228 δισ. ευρώ έναντι 1.305 δισ. ευρώ το 2012 δηλαδή 77 εκατ. ευρώ λιγότερα χρήματα από πέρσι. Τώρα λαμβάνοντας υπόψιν πως έχουν ήδη εισέλθει στον 7 μήνα του 2013 και παραδοσιακά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις νέων ΙΧ πέφτουν στο ναδίρ μας μένει μόνο ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος καθώς επίσης και τον Δεκέμβριο δεν πωλούνται νέα ΙΧ. Αν λοιπόν συνυπολογίσει κανείς τα παραπάνω θα αντιληφθεί πως μας μένουν περίπου 2,5 μήνες στους οποίου μπορούν να διατεθούν νέα ΙΧ ώστε το κράτος να τονώσει τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Ομως αναλυτές όσο και στελέχη της αγοράς επισημαίνουν στο «Autobusiness» πως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ΙΧ έχουν χαμηλές εκπομπές ρύπων που συνεπάγεται μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας! Οπότε τα έσοδα είναι πρακτικά αδύνατο να αυξηθούν αλλά αντίθετα οι τάσεις δείχνουν πως φέτος θα έχουμε ρεκόρ καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας όχι μόνο εξαιτίας της αναδρομικής ισχύς του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και των υπέρογκων τεκμηρίων Διαβίωσης.

Οπότε η θέσπιση των Μηνιαίων Τελών Κυκλοφορίας αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης θα αποτελέσει μονόδρομο για την κυβέρνηση αν θέλει να σώσει τον προϋπολογισμό. Διαφορετικά θα πρέπει να αναζητήσει νέα ισοδύναμα ή να λάβει νέα μέτρα για να καλύψει το πολύ υψηλό έλλειμμα που θα προέλθει από τα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και το Τέλος Ταξινόμησης που ήδη κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα με μόλις 26 εκατ. ευρώ στο 6μηνο τη στιγμή που ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου έχει οριστεί στα 45 εκατ. ευρώ...

 

http://autobusiness.gr/

Καταχώρηση Αγγελίας