Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο kimanews.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με αφορμή την παρουσίαση των νέων τους βιβλίων στην Σκύρο, το kimanews.gr σε συνέχεια των συνεντεύξεων, μίλησε με τον Δημήτρη Στεφανάκη και σας τον παρουσιάζει.

Prosklisi MPAILA  STEFANAKIS Skyros2

 

 

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. Το ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, εκδόθηκε πρόσφατα στα γαλλικά σημειώνοντας τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε τιμήθηκε με το Prix Mediterranée Étranger. Κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά. Ο Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011.

stefanakis

Kimanews.gr: Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσετε το βιβλίο σας με τίτλο «Φιλμ Νουάρ» στην γειτονική μας Σκύρο. Θα θέλατε να μας περιγράψετε με δυο λόγια το βιβλίο;
Δημήτρης Στεφανάκης: Το «Φιλμ νουάρ» είναι ένα μυθιστόρημα για το πώς η μικρή και η μεγάλη Ιστορία διασταυρώνονται. Δίπλα στην πολυκύμαντη ζωή ενός σκοτεινού μεγιστάνα εκτυλίσσεται η ζωή απλών ανθρώπων στις μητροπόλεις του κοσμοπολιτισμού
k.n.gr: H ιστορία σας διαδραματίζεται το 1939. Τι κοινό βρίσκεται πως έχει η εποχή εκείνη με τη σημερινή;
Δ.Σ: Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν πως οι εποχές αλλάζουν, πως οι άνθρωποι αλλάζουν κι η ζωή τους που απαριθμείται σε συγκεκριμένα γεγονότα δεν μας αφορά. Λάθος! Κάθε εποχή αναφέρεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε ό,τι προηγήθηκε.

k.n.gr: Έχετε πει σε παλαιότερη συνέντευξη πως «κάθε μυθιστορηματική αφήγηση είναι πρωτίστως κινηματογραφική». Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο μεταφοράς ενός βιβλίου σας στον κινηματογράφο;
Δ.Σ: Σήμερα ο κινηματογράφος έχει υποκαταστήσει εν μέρει το μυθιστόρημα εις τρόπον ώστε πολλοί συγγραφείς να ονειρεύονται την μεταφορά των βιβλίων τους στη μεγάλη οθόνη ως το επόμενο βήμα στην σταδιοδρομία τους. Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει κάτι τέτοιο.
k.n.gr: Από πού αντλήσατε έμπνευση για τους χαρακτήρες του βιβλίου σας και ιδιαίτερα για τον Έλληνα έμπορο όπλων Βασίλη Ζαχάρωφ;
Δ.Σ: Καθένας επιλέγει τους ήρωες του με βάση κάποιο ένστικτο που δεν εξηγείται. Η ζωή και η προσωπικότητα του Ζαχάρωφ είναι όντως εξωπραγματική, και γι αυτό εξόχως μυθιστορηματική.
k.n.gr: Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός σας ήρωας με τον οποίο νιώθετε μεγαλύτερη ταύτιση;
Δ.Σ: Δεν ξέρω αν μου επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Αν υποθέσουμε ότι μπορώ να ταυτίζομαι με κάποιον ήρωα μου, ίσως αυτός βρίσκεται στα πρώτα βιβλία μου.
k.n.gr: Πώς αποτυπώνεται η σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας στο συγγραφικό σας έργο;
Δ.Σ: Αν διαβάσει κανείς το Φιλμ νουάρ αντιλαμβάνεται εύκολα τους θλιβερούς παραλληλισμούς που μας οδήγησαν ως εδώ.
k.n.gr: Έχετε διακριθεί με σημαντικά βραβεία για το συγγραφικό σας έργο: Prix Mediterranée Étranger και Διεθνές βραβείο Καβάφη 2011. Πως σας επηρέασε το γεγονός αυτό ως άνθρωπο και ως συγγραφέα;
Δ.Σ: Με έκανε μάλλον πιο γενναιόδωρο με τη ζωή και τους ανθρώπους. Κατά τα άλλα αισθάνομαι ότι έχω πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μου.
k.n.gr: Το βιβλίο σας «Μέρες Αλεξάνδρειας» έχει ήδη βρει το δρόμο για το εξωτερικό, καθώς κυκλοφορεί στα γαλλικά, ισπανικά και προσεχώς αραβικά. Πόσο εύκολο είναι αυτό για έναν Έλληνα συγγραφέα και τι προϋποθέσεις χρειάζονται;
Δ.Σ: Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, υπομονή και λίγη τύχη. Σημασία έχει να δίνει κανείς κάθε στιγμή τον καλύτερό του εαυτό.
k.n.gr: Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που έχει αποτελέσει πρότυπο για εσάς;
Δ.Σ: Υπάρχει μια ολόκληρη παράδοση μεγάλων αφηγητών που οδηγεί στο σήμερα της λογοτεχνίας. Ανάλογα με τη χρονική στιγμή κάποιοι μας φαίνονται περισσότερο σημαντικοί.
k.n.gr: Τι να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;
Δ.Σ: Το επόμενο μυθιστόρημα που θα ολοκληρώσει την αφήγηση του κοσμοπολιτισμού. Τώρα η δράση μεταφέρεται κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, για να φανεί ο τρόπος με τον οποίο ο κοσμοπολιτισμός αυτός επέδρασε στα καθ' ημάς. Ο τίτλος του, ΑΡΙΑ , Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

Λίγα λόγια για το ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ


Στο Παρίσι του 1939 ο νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Τεμπό αναζητά στοιχεία για το παράνομο ειδύλλιο μιας Ισπανίδας δούκισσας και ενός Έλληνα εμπόρου όπλων. Η ζωή του τελευταίου γεννά πολλά ερωτηματικά για την καταγωγή του, τη δράση και την πολιτική επιρροή του. Ποιος ήταν εντέλει ο άνθρωπος που μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρήθηκε ο πλουσιότερος στον πλανήτη;
Την απάντηση δίνει ο παλιός αναρχικός Μιγκέλ Θαραμπόν. Μέσα από τις διηγήσεις του αναδεικνύεται ένας κόσμος συνωμοσίας, παρασκηνιακής πολιτικής και άνομου κέρδους. Μια κοινωνία σκιών γράφει Ιστορία ερήμην των απλών ανθρώπων, και γεγονότα που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, φαντάζουν εμπνεύσεις ενός αμείλικτου πρωταγωνιστή.
Ο μυστηριώδης Έλληνας δίνει το «παρών» σε κάθε μεγάλη στιγμή: νέα όπλα, αποικιακοί πόλεμοι, πολιτικά σκάνδαλα, μυστικές υπηρεσίες, αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας. Η σκοτεινή του διαδρομή στις μητροπόλεις του κόσμου φωτίζεται μονάχα από έναν ανεξήγητο πατριωτισμό και το πάθος του για μια γυναίκα...
Μια μυθιστορηματική αναδρομή στα χρόνια που προανήγγειλαν την εποχή μας, όπου ο έρωτας και η Ιστορία, η πολιτική και η κατασκοπεία, ο ρομαντισμός και ο κυνισμός διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 14:55
kimanews.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την kimanews.gr

Copyright © 2011 KimAnews.gr, Υλοποίηση ebusiness-lab.gr