Χειροπέδη από πλατίνα» της Αλεξάνδρας Πιπλικάτση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 Ένα ξεχωριστό βιβλίο

Στις 11 Νοεμβρίου 2014, στο poemsncrimes των εκδόσεων Γαβριηλίδης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Πιπλικάτση «Χειροπέδη από πλατίνα», από τον Γιώργο Παναγιωτίδη, συγγραφέα και τη Θάλεια Καραμολέγκου, δημοσιογράφο-ραδιοφωνική παραγωγό. Διηγήματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Δημήτρης Μαυρόπουλος.

Για το βιβλίο είπαν:

Θάλεια Καραμολέγκου:

«Μια διάχυτη διάθεση ειρωνείας, ενίοτε και σαρκασμού, μ’ ένα χιούμορ καταλυτικό, καθώς κι ένας υφέρπων ερωτισμός είναι μερικά από τα συστατικά αυτού του βιβλίου. Άνθρωποι που είναι δίπλα σου μα δεν θα τους δεις ποτέ, άνθρωποι που κρύβονται πίσω από συμβατικά προσωπεία(…) άνθρωποι που αναιρούν ή επιβεβαιώνουν τις συμπτώσεις, όπως η ίδια η ζωή. Μιλάμε για ένα μοντάζ ονείρων που συνδέεται άρρηκτα με την πραγματικότητα»

Γιώργος Παναγιωτίδης:

«Η Χειροπέδη από πλατίνα είναι συλλογή μικρών διηγημάτων, είναι απαθανάτιση μεγάλων στιγμών ανώνυμων αντιηρώων, είναι η αφήγηση της νίκης και της ήττας(…) είναι η συνεχής διαμαρτυρία ενάντια στα τείχη που υψώνονται γύρω μας. Όλα τα διηγήματα αποπνέουν γλωσσική και υφολογική συγκρότηση, διεισδυτική κοινωνική ματιά και ριζοσπαστικά ρεαλιστική διάθεση(…) Πίσω από την αναγνωστική απόλαυση ο πιο δεκτικός αναγνώστης ίσως ακούσει εκείνη την καταπιεσμένη φωνή που του ζητάει εις μάτην να αντιδράσει, να σπάσει την όποια χειροπέδη που του έχουν περάσει στο χέρι εν είδει κοσμήματος, εν είδει ταυτότητας και εν είδει στίγματος»

Για το βιβλίο έγραψαν:

Δήμος Χλωπτσιούδης (στο δικτυακό τόποτοβιβλίο.nethttp://wp.me/p3dOul-1OU)

(…) Η συλλογή της Αλεξάνδρας Πιπλικάτση αναζητά τις κρυμμένες ψηφίδες στο κοινωνικό μωσαϊκό. Το βιβλίο είναι ένα πλατινένιο κόσμημα, από τα λίγα, στο θησαυρό της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής(...) Χωρίς να επιμένει η συγγραφέας σε λεπτομέρειες, προχωρά με συνειρμική προοπτική μεταχειριζόμενη με στρατηγική όλες τις αφηγηματικές τεχνικές. Η αφήγησή της ζωντανεύει το παρελθόν της επαρχιακής ζωής και το κάνει να φαντάζει τόσο επίκαιρο. Οι σύγχρονες οικονομικές παθογένειες δείχνουν μέσα από το μυθοπλαστικό πρίσμα πόσο κοντά μας είναι τελικά το παρελθόν(…)

 

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος διαβάζει διηγήματα από το βιβλίο: https://www.youtube.com/watch?v=YvqP6b1xPl8

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 09:52
Λουκάς Παππάς

Ο Λουκάς γεννήθηκε στη γη που ζουν η Ήρα και η Ρέα και περιβρέχεται από θάλασσα ωραία κι αυτοφυής ανθεί πανέμορφος ελαία, ξέρεις τη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα.

Δεκέμβριο του 1974 γεννιέται στην Χαλκίδα, μετά από 3 ημέρες έφυγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύμη.

Πάντα λέει ότι είναι παιδί της δημοκρατίας και όχι της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούσε λοιπόν να μην είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο ον από τα γεννοφάσκια του.

Προερχόμενος από φανατικά παναθηναϊκή οικογένεια γεννιέται Ολυμπιακός αν και δεν το ήξερε τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής του.

Φαντασιόπληκτο και ονειροπαρμένο τον αποκαλούν αυτοί που τoν αγαπούν.

Προσοχή κυκλοφορεί ανάμεσα σας.