Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 68

Είσαι γυναίκα είσαι γη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η τεράστια επιτυχία του "Αννέ σημαίνει μάνα", το οποίο έγινε best seler, γέμισε προσδοκίες τους αναγνώστες του Στέλιου Δ. Στυλιανού, καθώς περίμεναν να είναι το ίδιο ποιοτική και η επόμενη δουλειά του. Ο Στυλιανού φρόντισε να μην τους απογοητεύση, κρατώντας τον πήχη ψηλά με το βιβλίο του "Είσαι γυναίκα είσαι γη".

Ο τίτλος υποδηλώνει μαι αντιπαραβολή της γυναίκας με την γη, την ζωογόνο γαία της αρχαιότητας που λατρευόταν σαν θεότητα. Πράγματι, γυναίκα σημαίνει καρποφορία, ζωή, ελπίδα, σημαίνει τελικά γη. Το βιβλίο του Στυλιανού πραγματεύεται και άλλα θέματα, τα οποία έρχονται σε συνάρτηση πάντα με την γυναίκα. Μας πάει πίσω σε άλλες εποχές, λίγο μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, χρόνια δύσκολα για όλους. Ο έρωτας όμως ανάμεσα σε δύο νέους, την Ευδοκία και τον Λεωνίδα, έρχεται να δώσει κάτι πολύ σημαντικό, την ελπίδα.

"Θα σου διηγηθώ μια ιστορία, για πρώτη φορά, μα θα ναι σαν να την έχεις ζήσει ξανά, σαν από χρόνια κάποιοι άλλοι να είχαν υφάνει το μαγνάδι της αλήθειας.

Ήταν νύχτα καλοκαιριού και το ολόγιομο φεγγάρι πήρε ένα χρώμα κατακόκκινο σαν το αίμα κι όλος ο ουρανός μάτωσε, κι όλοι τότε τρόμαξαν, γιατί τέτοιο φεγγάρι πριν από τη χάση του είναι κακό σημάδι... Κι εσύ, που πίστευες στα παραμύθια, αθώα χαμογελούσες, αλλά το παρελθόν σε σίμωνε ανύποπτα και σημάδευε τις πληγές σου, ενώ εσύ βυθιζόσουν σ ένα χρυσοκόκκινο ποτάμι. Ίδιο χρυσοκόκκινο σαν το δαχτυλίδι αυτό που φοράς τώρα, κειμήλιο από μια αγάπη θυέστεια, οδυνηρή.

Παράξενο τώρα που εσύ πρέπει να γράψεις το τέλος αυτής της ιστορίας... Είσαι γυναίκα όμως και, σαν γυναίκα, μόνο εσύ μπορείς να προκαλέσεις το χρόνο• μόνο εσύ θα γεννήσεις έρωτα. Είσαι γη και, σαν γη, μόνο εσύ σπέρνεις φλογερά λουλούδια• μόνο εσύ γιορτάζεις με τη βροχή, κι όπως θα χορεύεις στης ζωής τους κύκλους, σιωπηλά, θα γίνεις όνειρο, καημός, τραγούδι εσύ για μένα".

Μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Στυλιανού, Στέλιος Δ.