Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 68

Βιβλίο-Ιχνηλατώντας τα γεγονότα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τί ακριβώς είναι αλήθεια η δημοσιογραφία, επάγγελμα ή λειτούργημα; Μπορεί να διδαχθεί σε πανεπιστήμια και σχολές ή ο μόνος τρόπος για να την μάθεις είναι η καθημερινή τριβή μαζί της; Υπάρχουν κανόνες και κώδικες που πρέπει να ακολουθηθούν για να ασκηθεί με σωστό τρόπο; Η ελευθερία του Τύπου έχει όρια; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι σίγουρα αντικρουόμενες και ασαφείς. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρανικόλας επιχειρεί μέσα από το βιβλίο του "Ιχνηλατώντας τα γεγονότα" (εκδόσεις «Πάσσαρη») να δώσει, με επιχειρήματα βασισμένα στην πολύχρονη εμπειρία του, πειστικές απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα.

Το "Ιχνηλατώντας τα γεγονότα" είναι στην ουσία μία εκπαιδευτική μελέτη και ταυτόχρονα ένα δημοσιογραφικό εγχειρίδιο, όπου αποτυπώνεται μέρος της 30χρονης επαγγελματικής εμπειρίας του συγγραφέα. Δεν είναι απλά ένα "εργαλείο" για τους ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τον Τύπο, αλλά και ένας χρήσιμος σύμβουλος για όλους όσους παρακολουθούν ή διαβάζουν ειδήσεις.

Ο Δημήτρη Καρανικόλας χρησιμοποιεί απλό και κατανοητό ύφος, καθόλου επιτηδευμένο και σίγουρα μακριά από φιοριτούρες. Όλα όσα παραθέτει στις σελίδες του βιβλίου του προέρχονται από την καθημερινή τριβή με το ρεπορτάζ. Δεν διστάζει να πάρει θέση στο μεγάλο δίλλημα ανάμεσα στο αναφαίρετο δικαίωμα της πληροφόρησης και της ελευθερίας του Τύπου, οριοθετώντας το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής. Επιπλέον, καταγράφει τις βασικές αρχές της δεοντολογίας και της τήρησης του off the record, όπως αυτές υπάρχουν στον Κώδικα δεοντολογίας. Εκτός αυτού, επισημαίνει συχνά λάθη που γίνονται τόσο στην εκφορά των ειδήσεων όσο και στον γραπτό δημοσιογραφικό λόγο. Τέλος, παραθέτει τεχνικές για την στοιχειοθέτηση και γραφή της είδησης, για την χρήση της Ελληνικής γλώσσας και για τους τρόπους συνέντευξης.

Ας δούμε κάποια ενδεικτικά σχόλια που έχουν γίνει για το "Ιχνηλατώντας τα γεγονότα" :
Τηλέμαχος Χυτήρης, βουλευτής
Εξαρτάται από τον ίδιο το δημοσιογράφο αν το επάγγελμα είναι λειτούργημα ή όχι. Το βιβλίο αποτελεί εγχειρίδιο του καλού δημοσιογράφου. Έχει κακοτοπιές η δουλειά αυτή. Παρασύρεσαι πολύ εύκολα.
Σίμος Κεδίκογλου, βουλευτής
Χρήσιμο, σωστό, περιεκτικό εγχειρίδιο δημοσιογραφίας. Πως προστατεύεται ο δημοσιογράφος που τηρεί τον κώδικα; Δυστυχώς πολλά ΜΜΕ δεν επιβίωσαν και ακριβώς γι΄ αυτό πρέπει να επανακαθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας τους. Το βιβλίο είναι μια αρχή για όλα αυτά και είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πολύ καλή επιλογή.
Γιώργος Κοντογιάννης, βουλευτής
Με εξέπληξε το περιεχόμενο του βιβλίου, γιατί όντως είναι δύσκολο να καταπιάνεσαι με αυτό που κάνεις ως επάγγελμα. Με εξέπληξε όμως και πάλι όταν το διάβασα γιατί είδα ότι αυτό που εγώ θεωρώ δύσκολο και δεν θα καταπιανόμουν με αυτό ποτέ, ο Δημήτρης το είχε χειριστεί με αριστοτεχνικό τρόπο.
Το «Ιχνηλατώντας τα γεγονότα», δεν είναι κάποιος κώδικας δεοντολογίας για το δημοσιογραφικό λειτούργημα ή κάποιος μπούσουλας για το πώς θα γίνει κάποιος καλός δημοσιογράφος.
Έχω ένσημα σε αυτόν τον χώρο από το 1980 και ομολογώ ότι διάβασα το βιβλίο με το ίδιο ενδιαφέρον που θα διάβαζα ένα λογοτεχνικό κείμενο ή μια διατριβή για κάποιο ενδιαφέρον θέμα. Το βιβλίο του Δημήτρη συνδυάζει και τα δύο. Και εκτιμώ ότι θα πετύχει γιατί ο συγγραφέας του σέβεται αυτό που κάνει.
Λουίζα Αλούπη, δημοσιογράφος
Αν κρίνω από το πάντα αλάνθαστο δικό σου ρεπορτάζ, το βιβλίο πρέπει νά'ναι τουλάχιστον αξιόλογο.
Γιώργος Καραϊβάζ, δημοσιογράφος
Πολλά και δυσερμήνευτα ζητήματα βάζεις βρε Δημήτρη για τους χαλεπούς -και δημοσιογραφικά- καιρούς. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην καλή σου προσπάθεια

Σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε στον Άλιμο, το 1961. Οι γονείς του, Γιώργος Καρανικόλας και Ελένη Στεφανίδου έχουν πολυετή συμμετοχή και προσφορά στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών.
Γι΄ αυτούς τους αγώνες φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και διώχτηκαν. Πάντα όμως με πίστη στους αγώνες και τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, συνέχιζαν να αγωνίζονται για τα πιστεύω τους.
Πριν από την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, είχε αρχίσει να δείχνει την κλήση του στη δημοσιογραφία η οποία και τον απορρόφησε. Από το 1981, ασκεί το λειτούργημα του δημοσιογράφου, ενώ από το 1995 μέχρι σήμερα εργάζεται στην ΕΡΤ (ΕΤ1 & ΝΕΤ), ως αρχισυντάκτης δελτίου ειδήσεων.
Στα τριάντα και πλέον χρόνια παρουσίας του στη δημοσιογραφία έχει καλύψει γεγονότα, εντός και εκτός Ελλάδος και του έχουν ανατεθεί δεκάδες αποστολές στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, την Αμερική, σε Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες.
Έχει εργαστεί στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΑΥΡΙΑΝΗ, ΕΞΟΡΜΗΣΗ, Η ΒΡΑΔΥΝΗ και ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
Στα περιοδικά ΕΙΚΟΝΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ και SALVE αλλά και στα ερτζιανά: ΔΙΑΥΛΟΣ 10, ΡΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΣ (αστυνομικό ρεπορτάζ) και στους Κρατικούς Σταθμούς Ιωαννίνων και Λάρισας, παρουσιάζοντας ημίωρη εβδομαδιαία λογοτεχνική εκπομπή (1985 – 1987).
Κορυφαία, έως τώρα, στιγμή της δημοσιογραφικής του πορείας είναι η κάλυψη της νοσηλείας του Ανδρέα Παπανδρέου, στο «Ωνάσειο». Τη μοναδική, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει, δημοσιογραφική εμπειρία, κατέγραψε στις σελίδες του βιβλίου του «Το ημερολόγιο ενός δημοσιογράφου – 3.000 ώρες αγωνίας», που εξέδωσε το 1996 και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.
Διατέλεσε Ειδικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας, σε όλη τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του Καθηγητή - Ακαδημαϊκού κ. Κώστα Στεφανή (2002 – 2004) και παλαιότερα του υφυπουργού κ. Θόδωρου Κοτσώνη (1996 – 1997).
Από το 2000, ως Καθηγητής Δημοσιογραφίας, έχει διδάξει στα ιδιωτικά ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ΔΟΜΗ, στο δημόσιο ΙΕΚ Ν. Σμύρνης και από το Σεπτέμβριο του 2009 είναι μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου Σχολής. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων( I. F. G.).