Η Φιλουμένα Μαρτουράνο, από την θεατρική ομάδα των Πολιτιστικών Δεσμών!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η «ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ ΜΑΡΤΟΥΡΑΝΟ» ΤΟΥ EDUARDO DE FILIPPO ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ «ΑΝΕΒΕΙ»ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΣΜΩΝ» ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου :

Το αριστούργημα του Εντουάρντο ντε Φιλίππο ξεκίνησε από θεατρικό έργο και συνέχισε ως κινηματογραφική ταινία γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και στη σκηνή και στην οθόνη. Πραγματεύεται την ιστορία της Φιλουμένα Μαρτουράνο, μιας βασανισμένης γυναίκας που ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου Ντομένικο Σοριάνο. Η ώριμη πια Φιλουμένα ζητάει από τον Ντομένικο να την παντρευτεί και ταυτόχρονα του αποκαλύπτει ότι έχει τρεις γιους. Ένας από αυτούς τους γιους είναι καρπός της συνεύρεσης που είχαν παλαιά ο Ντομένικο και η τότε πόρνη Φιλουμένα. Υπόδειγμα λυρικής και ρομαντικής γραφής, με έντονα κωμικά στοιχεία και έξυπνους διαλόγους, το έργο έχει απροσδόκητο φινάλε. Το έργο χαρακτηρίζεται ως δραματική κωμωδία και είναι "κατατοπιστικό" για την κατάσταση της αστικής κοινωνίας του 20ού αιώνα, μιλά μεταξύ άλλων για την θρησκευτική πίστη, την οικογενειακή θαλπωρή, αλλά και την ηθική πτώση.

Λίγα λόγια για την θεατρική ομάδα :

Οι "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ» είναι Πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικός, ιδρύθηκε τον Απρίλιος του 2011 και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Δήμου ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, στο νομό Ευβοίας. Εδώ και λίγο καιρό άρχισαν οι πρόβες για το παραπάνω έργο και όλοι οι συντελεστές βλέπουν με μεγάλο ενθουσιασμό το θεατρικό εγχείρημα. Τη σκηνοθεσία θα κάνει ο Δημήτρης Κεχρής. Η θεατρική ομάδα των πολιτιστικών δεσμών εργάζεται πυρετωδώς για να ανέβει το έργο στα μέσα Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί η προηγούμενη δουλειά της ομάδας, η οποία ήταν τα δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Έρωτας στα χιόνια»» και «Ο Αμερικάνος». Οι παραστάσεις ξεκίνησαν από τις 10 Δεκεμβρίου 2011 και διήρκησαν περίπου 1 μήνα, με παραστάσεις που δόθηκαν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας.

Στα δυο έργα έπαιξαν 20 περίπου ερασιτέχνες ηθοποιοί κάθε ηλικίας (μαθητές Δημοτικού, γυμνασίου, νέοι, ώριμοι και ηλικιωμένοι) και κάθε επαγγέλματος ( φούρναρης, μοδίστρα, φοιτητής, εκπαιδευτικοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι, οπτικός, γεωπόνος, τραπεζικοί υπάλληλοι κλπ), που προέρχονταν από διάφορα χωριά των τέως Δήμων Κύμης, Κονιστρών και Αυλωναρίου. Τη δραματοποίηση και σκηνοθεσία έκανε και εδώ ο Δημήτρης Κεχρής. Την ξυλεία και την κατασκευή των σκηνικών την πρόσφεραν ξυλουργοί της περιοχής, τα ενδύματα των γυναικών τα έφτιαξε η ηθοποιός μας Ζωή Νικολοπούλου. Την τεχνική υποστήριξη ( στο φωτισμό και στη μεταφορά σκηνικών από χωριό σε χωριό) την προσέφερε ο Δήμος.

Η εικόνα αποτελεί σκηνή από τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 19:34