Πράσινος τουρισμός. Επιστροφή στην φύση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι πράσινες διακοπές κερδίζουν έδαφος στην εποχή της κρίσης που φαίνεται να αφυπνίζει την οικολογική μας συνείδηση. Διαμονή σε... πράσινα ξενοδοχεία και κάμπινγκ επιλέγουν όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες για τις διακοπές τους, ενώ συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των τουριστικών μονάδων που υιοθετούν πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Επιστροφή στην φύση λοιπόν πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα. 

Στην Γαλλία, εδώ και χρόνια η αρμονική συνύπαρξη με την φύση αποτελεί statusδιακοπών ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο αρκετοί ταξιδιώτες δίνουν νόημα στις διακοπές τους βάζοντας τέρμα στην άσκοπη απραξία επιλέγοντας κάποια εθελοντική οικολογική εργασία και όχι μόνο μαύρισμα σε μία παραλία. Περισσότεροι από 300.000 Γάλλοι  προτιμούν τον «υπεύθυνο» -όπως  ονομάζεται τουρισμό- μέσω της οργάνωσης «Agir», η οποία τους κατευθύνει σε οικολογικά ξενοδοχεία, προγράμματα διακοπών χωρίς αυτοκίνητο και πεζοπορίες στην εξοχή.

Μελέτη της Ifop που πραγματοποιήθηκε σε ανώτερα στελέχη έδειξε ότι το 59% αναζητά τις διακοπές κοντά στην φύση και είναι διατεθειμένο να πληρώσει επιπλέον στις μετακινήσεις του για να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον με καυσαέρια.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των στελεχών δηλώνουν έτοιμοι να δοκιμάσουν κάποια εθελοντική οικολογική εργασία ή απασχόληση στη διάρκεια των διακοπών τους.

 Το 80% των Γερμανών τουριστών δηλώνουν ότι τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο όταν σχεδιάζουν τις διακοπές τους, ενώ το 1/3 των Αμερικανών υποστηρίζουν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω, αρκεί το ταξίδι και η διαμονή τους να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Το ίδιο λέει και το 21% των Βρετανών που ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους.

Τάση, μόδα ή ανάγκη ένα είναι σίγουρο ότι «η κρίση έβαλε τέρμα στην κουλτούρα της επίδειξης –ακόμα και στις διακοπές μας- και ενίσχυσε την οικολογική συνείδηση» όπως υποστηρίζει ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας,  Ζαν Βιαρ.

»Οι διακοπές, τονίζει μεταξύ άλλων, είναι από τις καλύτερες ενδείξεις για τις τάσεις μιας κοινωνίας. Και αυτή την κίνηση επιστροφής σε αξίες όπως η οικογένεια και η φύση τη νιώθουμε όλο και περισσότερο. Πριν από είκοσι χρόνια ο τουρισμός ήταν sea, sex and sun. Σήμερα συνδέεται περισσότερο με την παρέα, τους φίλους, την οικογένεια και την αναζήτηση κάποιου νοήματος».