Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ΚΑΛΑ - ΑΖΑΡ του σκύλου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η λεϊσμανίωση (ή αλλιώς Καλα-αζάρ) είναι ένα νόσημα του σκύλου που μεταδίδεται με το τσίμπημα μίας συγκεκριμένης σκνίπας, κατά τους θερινούς μήνες του έτους (Απρίλιο-Οκτώβριο), κυρίως στις μεσογειακές χώρες και οφείλεται στο πρωτόζωο Leishmania infantum. Τα μακρύτριχα ζώα λανθασμένα θεωρείται ότι έχουν μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν, καθώς η σκνίπα απομυζεί αίμα από τα άτριχα σημεία του σώματος, το επιρρίνιο (μύτη), τις πλευρές και τα πόδια.

Η λεϊσμανίωση δε μεταδίδεται απευθείας από το μολυσμένο σκύλο, ούτε με την επαφή μας με αυτόν, ούτε από τα σάλια, τις τρίχες ή τα κόπρανά του. Δε μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο με άμεση επαφή, αλλά μόνο μέσω μολυσμένων σκνιπών (σπάνια μέσω της μετάγγισης μολυσμένου αίματος). Δεν εμφανίζουν τη νόσο όλοι οι σκύλοι που θα τσιμπηθούν από τη μολυσμένη σκνίπα, ενώ κάποιες φυλές εμφανίζονται πιο ευαίσθητες από άλλες, όπως είναι τα Κόκερ Σπάνιελ, οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα Ροντβάιλερ και τα Μπόξερ.

Ο σκύλος θα εμφανίσει σημάδια της ασθένειας 3-18 μήνες μετά το τσίμπημά του από τη μολυσμένη σκνίπα. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η απώλεια βάρους και η εύκολη κόπωση, η πτώση του τριχώματος, η αποφολιδωτική δερματίτιδα (σαν πιτυρίδα) ή τα έλκη (ανοιχτές πληγές) στο δέρμα, η υπερκεράτωση των πελματικών φυμάτων (πολύ σκληρά πατουσάκια), η ονυχογρύπωση ( τα νύχια μεγαλώνουν πολύ και γυρνούν προς τα έξω) και η επίσταξη (έξοδος καθαρού αίματος από το ένα συνήθως ρουθούνι).

Η επίσκεψη στον κτηνίατρο κρίνεται απαραίτητη για τη διάγνωση της νόσου. Εκεί θα διαπιστωθεί λεμφογαγγλιομεγαλία (πρησμένοι λεμφαδένες), ωχρότητα των βλεννογόνων (ανοιχτό ροζ ή άσπρα ούλα), ατροφία των μασητήριων μυών και παρουσία αντισωμάτων κατά της νόσου στο αίμα του σκύλου (με ειδικό τεστ στο ιατρείο ή στο εργαστήριο).

Η σύγχρονη πια κτηνιατρική επιστήμη καταλήγει στο συμπέρασμα, ύστερα από χρόνιες μελέτες ότι κατά πάσα πιθανότητα η νόσος δε μεταδίδεται στον άνθρωπο από σκνίπα που τσίμπησε μολυσμένο σκύλο, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει το είδος της σκνίπας (ζωοανθρωπόφιλη) που τσιμπάει και τον σκύλο και τον άνθρωπο. Περιστατικά που αναφέρθησαν στην Κρήτη, εξηγούνται πιθανά από τη μετανάστευση των ανθρωπόφιλων σκνιπών (αυτές που τσιμπούν τον άνθρωπο) από την Αφρική. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος άνθρωπος κόλλησε Καλα-αζάρ από μολυσμένο σκύλο.

Πολλά είναι τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το επιστημονικό συμπέρασμα αλλά για να το καταλάβουμε, ας δούμε την αναλογία των πασχόντων από λεϊσμανίωση ανθρώπων και σκύλων (1/5000) και το γεγονός ότι κανένας ιδιοκτήτης άρρωστου ζώου δεν έχει νοσήσει. Εξάλλου η νόσος υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στα αδέσποτα ζώα, άρα δεν μειώνουμε ή περιορίζουμε την ασθένεια με το να θανατώσουμε ένα δεσποζόμενο ζώο.

Δηλαδή δεν προτείνουμε ευθανασία για το δικό μας άρρωστο ζώο ή του γείτονα, με το φόβο ότι θα κολλήσουμε εμείς ή τα σκυλιά μας!

Εκτός των άλλων, κανένας άνθρωπος που αρρώστησε από τη νόσο στη χώρα μας, δεν ήταν ιδιοκτήτης άρρωστου ζώου, αλλά ταξιδιώτης στην Αφρική ή την Αμερική. Η θέση δε της σύγχρονης κτηνιατρικής κοινότητας είναι ότι η ασθένεια αυτή πλέον μπορεί σε μεγάλο βαθμό να θεραπευτεί, όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά πλέον και στα ζώα.

Η θεραπεία αποτελείται από τη χορήγηση ενός πόσιμου φαρμάκου καθημερινά και για 28 ημέρες, και την ταυτόχρονη χορήγηση ενός ανθρώπινου χαπιού καθημερινά, για τουλάχιστον 6 μήνες, μέχρι την κλινική και την παρασιτολογική ίαση. Η θεραπεία σε ζώα που δεν έχουν εμφανίσει προχωρημένη νεφρική βλάβη και είναι σε αρχικά στάδια της νόσου, έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για τον ιδιοκτήτη είναι το κόστος της θεραπείας, που ειδικά για ένα μεγαλόσωμο ζώο, είναι υψηλό.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εξετάζετε αιματολογικά το σκύλο σας κάθε φθινόπωρο για τη Λεϊσμανίωση, να προλαμβάνετε το τσίμπημά του από τη σκνίπα τους ζεστούς μήνες Απρίλιο-Οκτώβριο, χρησιμοποιώντας το ειδικό περιλαίμιο κατά της σκνίπας, ψεκάζοντας κάθε σούρουπο το ζώο, αλλά και χρησιμοποιώντας απωθητικά των σκνιπών στο χώρο, ή περιορίζοντας το ζώο μέσα στο σπίτι πριν νυχτώσει.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Από τον Ιανουάριο του 2012 κυκλοφορεί πλέον και στην χώρα μας το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίωσης (Καλα-αζάρ), που γίνεται μόνο σε ορο-αρνητικά ζώα (διαπιστώνεται μετά από έλεγχο του αίματος ότι το ζώο δε νοσεί), τα οποία δεν έχουν νοσήσει ποτέ στο παρελθόν και είναι άνω των 6 μηνών. Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμών περιλαμβάνει 3 δόσεις του εμβολίου σε μεσοδιαστήματα 21 ημερών, και ετήσιες επαναλήψεις (στη συνέχεια γίνεται μία φορά το χρόνο). Δεν καλύπτει το σκύλο σας 100% από τη νόσο, αλλά μειώνει κατά πολύ τις πιθανότητες να νοσήσει ένας σκύλος που ζει ειδικά έξω από το σπίτι και δέχεται κάθε βράδυ δεκάδες τσιμπήματα σκνιπών (μεταξύ αυτών και του μολυσμένου είδους).

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκοτώσουμε ή να εγκαταλείψουμε τα σκυλιά μας που νοσούν, εφόσον πλέον υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω λεπτομέρειες!

ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΚΥΜΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

ΤΗΛ: 22220-24185, ΚΙΝ: 6975-734600

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3, ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΕΗ

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012 12:54