Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ιστορική αναδρομή.

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου αιώνα υπήρξαν τρεις τουλάχιστον μεγάλες οικονομικές κρίσεις (Η.Π.Α 1929,Ρωσία-Χώρες Βαλτικής 1990 ,Ν.Α. Ασία 1997).Σαν άμεσο αποτέλεσμά τους καταγράφηκε επιδημιολογικά η αύξηση της θνησιμότητας από χρόνιες παθήσεις , παθήσεις του καρδιαγγειακού και αύξηση των βίαιων θανάτων από αυτοκτονίες, ατυχήματα και δηλητηριάσεις. Παράλληλα αυξήθηκαν οι βίαιες και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως οι απόπειρες, η χρήση ηρωίνης κ.α. Ο μέσος χρόνος ζωής μειώθηκε κατά 3-6 χρόνια.

Ο ρόλος της ανεργίας.

Εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα σχετικό με την υγεία (κυρίως την ψυχική) είναι αυτό της ανεργίας. Οι αυτοκτονίες, οι ανθρωποκτονίες, η κατάχρηση αλκοόλ και οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται σε συνθήκες απότομης αύξησης της ανεργίας. Συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 1% προέκυψε αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,8%! Αντίστοιχα και η μείωση του εισοδήματος συνδέθηκε με την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών .Μεταφέροντας στην σκληρή ελληνική πραγματικότητα των 1,2 με τάση για 1,5 εκατ. ανέργων τα παραπάνω στοιχεία και λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους είναι διπλάσια , με ότι αυτό σημαίνει για την ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη και ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο ,θα πρέπει να αισθανόμαστε όλοι (πολιτεία ,διοίκηση, επιστημονικοί φορείς) εξαιρετικά ανήσυχοι.

Σκέψεις-Προτάσεις

Η επίδραση της κρίσης στην υγεία και το προσδόκιμα επιβίωσης των πολιτών εξαρτάται από το βάθος και την διάρκειά της και στην περίπτωση της χώρας μας φαίνεται να έχει όντως και βάθος και διάρκεια . Απομένει λοιπόν για την μείωση των αρνητικών επιπτώσεών της στην υγεία η άμεση και αποτελεσματική ανάπτυξη μηχανισμών πραγματικής προστασίας των ομάδων υψηλού κινδύνου όπως οι άνεργοι και οι χρόνιοι πάσχοντες από σωματικά ή ψυχικά νοσήματα.

Ακόμη χρειάζεται να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης τόσο σχετικά με σωματικά προβλήματα (μεταδιδόμενα νοσήματα, τροχαία ατυχήματα) όσο και με ψυχικές καταστάσεις (αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών). Επίσης ,ειδικά αυτή την περίοδο προκύπτει η ανάγκη ανάπτυξης επαρκούς δικτύου κοινοτικών ψυχιατρικών υπηρεσιών για όλες τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά/έφηβοι, μέση ηλικία, τρίτη ηλικία). Ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι βιώνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα της οικονομικής κρίσης συχνά πιο έντονα και από τους ενήλικες.

Μάνος Τσαλαμανιός

Αντιπρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος

Τηλ: 6945232220

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 19:08
Μάνος Τσαλαμανιός

Αντιπρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος