Δραγονάρα ή Cuppa!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Πριν πολλά χρόνια, ενώ ταξίδευα με το ΚΤΕΛ, ο συνταξιδιώτης και ξάδερφός μου έδειξε σε μία μακρινή κορυφογραμμή έναν τετράγωνο όγκο. Ήταν ένα από τα απομεινάρια των κτηρίων της Δραγονάρας, ενός κάστρου που υψώνεται δυτικά του κάμπου της Βρύσης. Από τότε έγινε ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς. Τα δεκάδες ονόματα του, η σπηλιά – δεξαμενή του, τα τείχη του και οι δυο σχεδόν ατόφιες πύλες του κάθε φορά με μαγεύουν και με ταξιδεύουν στο παρελθόν.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, μνημεία του δήμου Κύμης – Αλιβερίου, που όμως δεν έχει ανασκαφτεί ποτέ! Μόνο από τα επιφανειακά ευρήματα, λοιπόν, οι αρχαιολόγοι μιλούν για ανθρώπινη παρουσία από την προϊστορική κιόλας εποχή. Έχουν βρεθεί όστρακα από την «Τελική Νεολιθική ΙΙ, 3750-3000 π.Χ.. Έχει προταθεί επίσης η ταύτιση με την Οιχαλία ή με την προτρώικη Κύμη. Κατοικήθηκε λοιπόν από πολύ νωρίς μέχρι την Τουρκοκρατία και αποτελούσε διαχρονικά μια σημαντική θέση στην κεντροανατολική Εύβοια. Κατά την κλασσική και ελληνιστική εποχή ήταν στρατιωτικό κέντρο της περιοχής. Τα εντυπωσιακά ισόδομα, με ορθογώνιους ογκόλιθους, τείχη που σώζονται σε πολλά σημεία του κάστρου, χρονολογούνται στην κλασική εποχή (5ος - 4ος π.Χ. αιώνας). Ο λόφος έχει οχυρωθεί σε δύο διαφορετικά επίπεδα την ίδια περίοδο. Η «κάτω» οχύρωση προστατεύει την ακρόπολη και η «πάνω» την άμυνα της.

Μέχρι την υποταγή της Εύβοιας στους Ρωμαίους ήταν αυτόνομη. Στην ρωμαιοκρατία υπήρχε φρουρά στο κάστρο και έχουν βρεθεί επιγραφές εκείνης της περιόδου. Σωζόμενα τείχη με την Βυζαντινή τεχνική αποδεικνύουν ότι η οχύρωση χρησιμοποιούταν και τους Βυζαντινούς χρόνους. Κατά την Φραγκοκρατία (1205-1470) ονομάζεται Κούπα / Cuppa και παραμένει σημαντικός κρίκος για την άμυνα της Εύβοιας. Το 1276 την καταλαμβάνει ο τυχοδιώχτης Λυκάριος αλλά όχι για πολύ. Το 1470, σύμφωνα με το χρονογράφο και αυτόπτη μάρτυρα Jacopo dalla Castellana, οι Τούρκοι κατέλαβαν την Δραγονάρα, αιχμαλώτισαν 3000 Έλληνες και του σφάγιασαν μπροστά από τα τείχη του κάστρου της Χαλκίδας. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν την οχύρωσή και έπαψε να κατοικείται

Στο πρώτο επίπεδο του λόφου, η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στο προαύλιο χώρο αυτής υπάρχουν κίονες που χρησιμοποιούνται σαν καθίσματα! Οι κίονες αυτοί μαζί με τις επτά μαρμάρινες κολόνες που στηρίζουν την σκεπή της εκκλησίας, μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου ναού στο χώρο. Το αριστερό μονοπάτι από τον ναό μας οδηγεί στην σπηλιά – δεξαμενή του κάστρου, αγίασμα της παναγίας πλέον. Συνεχίζοντας προς την ίδια κατεύθυνση φτάνουμε στα δυτικά τείχη και στη εντυπωσιακή πύλη του κάστρου. Μετά από αυτό το σημείο πρέπει να αφήσουμε το μονοπάτι, να περιπλανηθούμε στα βράχια και τα τείχη του κάστρου, για να δούμε και να βιώσουμε όλο του το μεγαλείο. Με βορειοδυτική κατεύθυνση και με αρκετή αναρρίχηση φτάνεις στην «πάνω» οχύρωση, όπου μια δεύτερη πύλη μας περιμένει με τα τεράστια τείχη της.

Μια βόλτα στην Κούπα θα σας γεμίσει εικόνες, μυρωδιές και δέος. Κάθε σταγόνα από τον ιδρώτα που θα χύσετε θα αξίζει, καθώς αυτό που θα αντικρίσετε θα σας ανταμείψει απόλυτα. Αξίζει να επισκεφτείτε αυτόν τον τόπο και σίγουρα θα γυρίσετε πολλές φορές ξανά σε αυτόν.

Ιστορικά στοιχεία μας έδωσε το περιοδικό «Άστερος», τεύχος 2ο, Δεκέμβριος 2005

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 17:42
Λουκάς Παππάς

Ο Λουκάς γεννήθηκε στη γη που ζουν η Ήρα και η Ρέα και περιβρέχεται από θάλασσα ωραία κι αυτοφυής ανθεί πανέμορφος ελαία, ξέρεις τη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα.

Δεκέμβριο του 1974 γεννιέται στην Χαλκίδα, μετά από 3 ημέρες έφυγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύμη.

Πάντα λέει ότι είναι παιδί της δημοκρατίας και όχι της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούσε λοιπόν να μην είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο ον από τα γεννοφάσκια του.

Προερχόμενος από φανατικά παναθηναϊκή οικογένεια γεννιέται Ολυμπιακός αν και δεν το ήξερε τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής του.

Φαντασιόπληκτο και ονειροπαρμένο τον αποκαλούν αυτοί που τoν αγαπούν.

Προσοχή κυκλοφορεί ανάμεσα σας.

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

Καταχώρηση Αγγελίας