Τεχνητό «φύλλο» θα μετατρέπει τον ήλιο σε καύσιμα μέσω «φωτοσύνθεσης»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα βενζινάδικα του μέλλοντος ίσως να θυμίζουν κήπο! Ένα τεχνητό φύλλο που θα μετατρέπει τον ηλεκτρισμό και την ηλιακή ενέργεια σε καύσιμα, μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι αναπτύσσουν μια τεχνολογία τεχνητής τουρμπο-φωτοσύνθεσης, η οποία θα αποτελέσει μια νέα σημαντική εμπορική ενεργειακή πηγή κατά τα επόμενα χρόνια και μάλιστα φορητή.

Η φυσική φωτοσύνθεση είναι η ζωτική εκείνη διαδικασία, μέσω της οποίας τα φυτά του πλανήτη μας μετατρέπουν τις ακτίνες του ήλιου σε ενέργεια για τα ίδια, ενώ παράλληλα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και παράγουν οξυγόνο.

Η τεχνητή φωτοσύνθεση κάνει κάτι ανάλογο από ενεργειακή άποψη, μόνο που χρησιμοποιεί και λίγο ηλεκτρισμό για να βοηθήσει την μετατροπή.

Δημιουργία πλαστικού από φυτά

Μια καινοτομική μέθοδο να μετατρέπουν φυτική ύλη σε πρώτη ύλη για κοινά πλαστικά, ανακάλυψαν Ολλανδοί επιστήμονες, με τη χρήση μιας νέας τεχνικής νανοτεχνολογίας που προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη συμβατική παραγωγή πλαστικών από παράγωγα πετρελαίου.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο τύπο καταλύτη σιδήρου από νανοσωματίδια, με τη βοήθεια του οποίου μετατρέπουν το λεγόμενο «αέριο σύνθεσης» (μίγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα) σε αιθυλένιο και προπυλένιο, χωρίς μάλιστα να παράγεται ως υποπροϊόν μεγάλη ποσότητα ανεπιθύμητου μεθανίου.

Δημιούργησαν, έτσι, χημικά παρόμοια με αυτά της πετροχημικής βιομηχανίας. Αυτό όμως σημαίνει πως αυτά τα νέα βιοπλαστικά δεν είναι βιοδιασπώμενα, παρόλο που παράγονται από φυτική ύλη.

Πηγη:Επιχειρειν news

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 19:13

Καταχώρηση Αγγελίας