Η Κολέθρα στο Μετόχι.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Το υπόγειο ποτάμι στην Κολέθρα Το υπόγειο ποτάμι στην Κολέθρα

Κολέθρες στην περιοχή μας ονομάζουμε τα σπήλαια, που κάποιες εποχές του χρόνου, μετά από απότομες βροχοπτώσεις, βγάζουν μεγάλες ποσότητες νερού και μετά σταματούν. Στο Μετόχι, στο ρέμα κισσοπλατάνου, βρίσκεται η εντυπωσιακή είσοδος της Κολέθρας. Ο τόπος είναι μαγευτικός και τα τεράστια πλατάνια έξω από την είσοδο του σπηλαίου είναι εντυπωσιακά.
Το σπήλαιο (ΑΣΜ 7528) βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μετρων, η είσοδος του έχει πλάτους 15 μέτρα και 8 μέτρα ύψος. Εκεί συναντάς μεγάλες ποσότητες άμμου, κροκάλων από ψαμμίτες, ψυλλίτες,  σχιστόλιθους,  γραφίτες και ασβεστόλιθους. Μετά τον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου, η αίθουσα κλείνει σε μια μικρή σύραγγα, μήκους 7 μέτρων. Αμέσως μετά, το πλάτος και  το ύψος του σπηλαίου αυξάνονται ξαφνικά και συναντάμε το υπόγειο ποτάμι και έναν καταρράκτη ύψους 7 μέτρων. Το ποτάμι συνεχίζει τη δαιδαλώδη διαδρομή του μέχρι μια υπόγεια λίμνη.  Σπηλαιοδύτες την εξερεύνησαν περιμετρικά με πλαστικές βάρκες και καταδύθηκαν στο ατελείωτο σιφόνι της.  Οι συνθήκες που επικρατούν σε όλο το υπόγειο σύστημα είναι: θερμοκρασία νερού 8 βαθμοί κελσίου, θερμοκρασία περιβάλλοντος 9 βαθμοί και 95% υγρασία.
Σε όλο τον ορεινό όγκο της περιοχής, υπάρχουν πολλές καταβόθρες- βάραθρα. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι από εκεί προέρχονται οι τεράστιες ποσότητες νερού που βγαίνουν από την Κολέθρα και ιδιαίτερα από την περιοχή του Βάλτου, κοντά στο χωριό Σέτα.
Τα βάραθρα που έχουν εντοπιστεί και εξερευνηθεί στην περιοχή είναι τα εξής: Δίδυμο ή Απατρύπα στον Λαχανόλακκο, Α8, Α9, Α10, Α11, Β1, Β2, Β3 ή Τρούπα του Ρούμπι, Β4 (Βάραθρο στο παλιό Ορυχείο), Β7,  Β8, Β9, Β10, Β11 (Χιονότρυπα), Β12 (Χάος ή Αστόχαστη τρούπα), Β13 ή Τρούπα του Χάλιουρα, Β14 ή Τρούπα του Τσοκόπι, C1 ή Τρύπα Ατσιτούς, C2 ή Χαμένη σπηλιά, C3 ή Τρούπα στου Κατερίνι, C4 ή Τρούπα της Μηλιάς, C5 ή Τρούπα στη λάκα του Κουλού, Διδυμάκι, Βάραθρο Κερασιάς (ή Νο 12), Σχισμή Κερασιάς, Βάραθρο Μεταλλείου, Βάραθρο Βόλαθρα, Βάραθρο Ανώνυμο ή Αμνησία.
Η Κολέθρα του Μετοχίου είναι ένα σπήλαιο μαγευτικό, σε ένα παρθένο τοπίο με τεράστιες δυνατότητες τουριστικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους που το έχουν επισκεφτεί. Άραγε, είναι το Μέγα σπήλαιο του Δήμου μας;

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 15:03
Λουκάς Παππάς

Ο Λουκάς γεννήθηκε στη γη που ζουν η Ήρα και η Ρέα και περιβρέχεται από θάλασσα ωραία κι αυτοφυής ανθεί πανέμορφος ελαία, ξέρεις τη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα.

Δεκέμβριο του 1974 γεννιέται στην Χαλκίδα, μετά από 3 ημέρες έφυγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύμη.

Πάντα λέει ότι είναι παιδί της δημοκρατίας και όχι της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούσε λοιπόν να μην είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο ον από τα γεννοφάσκια του.

Προερχόμενος από φανατικά παναθηναϊκή οικογένεια γεννιέται Ολυμπιακός αν και δεν το ήξερε τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής του.

Φαντασιόπληκτο και ονειροπαρμένο τον αποκαλούν αυτοί που τoν αγαπούν.

Προσοχή κυκλοφορεί ανάμεσα σας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Τα Έλατα των Κοτυλαίων. »

Καταχώρηση Αγγελίας