Μια βόλτα στο Μετόχι!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Το χωριό Μετόχι είναι ο πιο ωραίος και σύντομος προορισμός για μια εκδρομή στην φύση. Έτσι ξεκίνησα για το Μετόχι με στόχο να σας παρουσιάσω τρείς ιδιαίτερες εκκλησίες στην περιοχή του.

Ξεκινώντας προς την άκρη του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου νιώθεις πολύ νωρίς την βουτιά που κάνει ο υδράργυρος. Η καταπράσινη θέα σου θυμίζει ότι πολύ κοντά μας υπάρχει ένα υπέροχο δάσος από Έλατα.

Με αυτήν την διάθεση φτάσαμε στο Μετόχι και κατηφορίσαμε προς την Παραλία Μετοχίου. Ο δρόμος ακολουθεί το ποτάμι που αν και δεν είχε νερό σε εντυπωσιάζει το βάθος του και οι τεράστιες πέτρες που το περιβάλουν. Πολλά πλατάνια φυτρώνουν ανάμεσα από τους βράχους και κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό το τοπίο.

Φτάνοντας στην παραλία είδαμε στον ορίζοντα ένα μπουρίνι με έναν μικρό ανεμοστρόβιλο έτοιμο να ξεσπάσει στην ακτή. Κατευθυνθήκαμε αριστερά, ανάμεσα στα σπίτια υπάρχει μια μικρή πέτρινη εκκλησία αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου. Η Σκεπή της σκεπασμένη από πλάκες, σου θυμίζει μια άλλη εποχή. Η πόρτα για τον ναό βρίσκεται στο πλάι, σκύβοντας μπαίνεις στο εσωτερικό, το δάπεδο πέτρινο, ξύλινο το τέμπλο, η σκεπή της σε σχήμα αψίδας εντυπωσιάζει κατασκευαστικά.

Γυρνώντας προς το χωριό Μετόχι στρίψαμε αριστερά στην γέφυρα και κατευθυνθήκαμε προς το ναό και το ερειπωμένο μοναστήρι του Οσίου Νικολάου του Σικελιώτη. Το σωζόμενο καθολικό της μονής αυτής βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή βόρεια του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση η ονομασία του χωριού φαίνεται να προέρχεται από την αρχική κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου, η οποία έγινε σε χώρο που προϋπήρχε μοναστηριακό οίκημα «Μετόχι». Το Μετόχι αυτό πιθανότατα να ανήκε στη μονή του Οσίου Νικολάου του Σικελιώτη. Ο Όσιος καταγόταν από την Σικελία και έζησε πριν από τον 11ο αιώνα. Ο ναός κατασκευάστηκε γύρω στα 1857, όταν ανακαλύφθηκε ο θαλαμοειδής τάφος που σύμφωνα με την παράδοση καλύπτει το σώμα του Αγίου. Στον χώρο υπάρχουν δύο ναοί, ο Άγιος Νικόλαος και το παλαιότερο παρεκκλήσι των Ταξιαρχών.

Μετά από ένα μικρό διάλυμα, ξεκινήσαμε για την Χιλιαδού, κατά τα παλαιότερα χρόνια η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών. Αρκετοί μάλιστα από τους κάτοικους της γύρω περιοχής ισχυρίζονται πως οι πρόγονοί τους ήταν πειρατές. Προς το τέλος του χωματόδρομου για την παραλία στέκεται περήφανος ο ναός της Παναγίας της Χιλιαδούς. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομά της το πήρε γιατί ήταν η χιλιοστή εκκλησία που έκτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα γιορτάζοντας τη νίκη της κατά των πειρατών. Όποτε ο βυζαντινός σταυρεπίστεγος ναός είναι κατασκευασμένος ανάμεσα σε 523 με 548 μ.χ

Ο ιστορικός αυτός ναός βρίσκεται σε φάση συντήρησης και αποκατάστασης, συναντήσαμε εκεί τα συνεργία που θα δουλέψουν προς αυτόν τον σκοπό. Μιλήσαμε με τον μοναχό που επιβλέπει τις εργασίες και μας περιέγραψε με χαρά ότι σε λίγο καιρό η Παναγία Χιλιαδού θα έχει διασωθεί οριστικά. Μας επισήμανε ότι τα έξοδα για την σύναξη της μελέτης, όπως και των εργασιών αποκατάστασης του Μνημείου καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από χρήματα της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλη, χωρίς καμία επιχορήγηση από οποιονδήποτε κρατικό ή άλλο φορέα. Προέρχονται από την εκμίσθωση εδαφοχρησίας εκτάσεων της Ιεράς Μονής, η οποία έγινε σύμφωνα με τους Νόμους της Πολιτείας και με τις απαραίτητες δημοσιεύσεις και εγκρίσεις.

Η επιστροφή για την Κύμη ήρεμη, πλέον μέσω ασφαλτόδρομου, οι εικόνες όμως από τις ομορφιές της παρθένας αυτής περιοχής, χαραγμένες βαθιά στην μνήμη μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 13:45
Λουκάς Παππάς

Ο Λουκάς γεννήθηκε στη γη που ζουν η Ήρα και η Ρέα και περιβρέχεται από θάλασσα ωραία κι αυτοφυής ανθεί πανέμορφος ελαία, ξέρεις τη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα.

Δεκέμβριο του 1974 γεννιέται στην Χαλκίδα, μετά από 3 ημέρες έφυγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύμη.

Πάντα λέει ότι είναι παιδί της δημοκρατίας και όχι της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούσε λοιπόν να μην είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο ον από τα γεννοφάσκια του.

Προερχόμενος από φανατικά παναθηναϊκή οικογένεια γεννιέται Ολυμπιακός αν και δεν το ήξερε τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής του.

Φαντασιόπληκτο και ονειροπαρμένο τον αποκαλούν αυτοί που τoν αγαπούν.

Προσοχή κυκλοφορεί ανάμεσα σας.

Καταχώρηση Αγγελίας