kimanews.gr

kimanews.gr

URL Ιστότοπου:

1ο δημοτικό σχολείο Κύμης : Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο καταστράφηκε.

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 11:26 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα

 «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου»               Κύμη, 04/04/2015  

                                               

                                                1ο δημοτικό σχολείο Κύμης :  

Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο καταστράφηκε.

Τίποτα δεν έγινε μέχρι σήμερα για την αποκατάστασή του, ή έστω για την προφύλαξη του.

Ο βαρύς χειμώνας δυστυχώς συνέχισε ανεμπόδιστα το έργο της περσινής  καταστροφικής πυρκαγιάς.

Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, την Παρασκευή (που χαρακτηρίστηκε ως Μεγάλη Παρασκευή για την Κύμη), 4 Απριλίου 2014, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κύμης. Ένα διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και ένα σύμβολο για την τοπική  κοινωνία.

Την ίδια ημέρα σχεδόν και μετά το σβήσιμο της πυρκαγιάς, ο Δήμος ξεκίνησε σειρά επαφών προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό την εξεύρεση πόρων και κάθε δυνατής βοήθειας για την αποκατάσταση του τεράστιου προβλήματος που προξένησε η φωτιά. 

Άμεσα επίσης καθαρίστηκε ο χώρος, ενώ σε χρόνο ρεκόρ διαμορφώθηκαν οι χώροι του 2ου Δημοτικού Σχολείου για να υποδεχθούν τους μαθητές που έμειναν ξαφνικά δίχως σχολική στέγη.  

Άμεσα επίσης  ξεκίνησε  συνεργασία του Δήμου με τις τεχνικές Υπηρεσίες της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων προκειμένου να συνταχθούν το γρηγορότερο οι απαραίτητες  μελέτες (γεωτεχνική, στατική, αρχιτεκτονική, μηχανολογική) για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και να ξεκινήσει η ανακατασκευή του σχολείου. 

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δώσει όρκο τιμής για την επισκευή του Σχολείου και είχε ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις για την εξεύρεση πόρων αναφορικά με την επισκευή του.

Παράλληλα, υπήρχε σχέδιο από το Δήμο για την προστασία του κτηρίου κατά

την διάρκεια του χειμώνα, ώστε οι βροχές να μην δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στον ήδη ταλαιπωρημένο φέροντα οργανισμό του.

Ένα χρόνο αργότερα  όμως και μετά την φετινή βαρυχειμωνιά, η  καταστροφή δυστυχώς μεγάλωσε.

Το σχολείο ΜΑΣ  παραμένει κυριολεκτικά  στο έλεος του  Θεού!  

Η νέα Δημοτική Αρχή αδράνησε όλο αυτό το διάστημα απελπιστικά.

Ευελπιστούμε έστω και τόσο καθυστερημένα να αρχίσει να ευαισθητοποιείται.

Να κινηθεί αποτελεσματικά και όχι θεωρητικολογώντας  προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η τραγική για την Κύμη ζημιά. Πριν το σχολείο καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Αν δεν υπάρχει ευαισθησία απέναντι στην ιστορία του Δημοτικού για την Κύμη και τους κατοίκους της, ας υπάρξει τουλάχιστον ευαισθησία απέναντι στους μαθητές που σήμερα ταλαιπωρούνται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ

Οχι τα σκουπιδια στη Σκοτεινή!

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 22:00 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα

                                                                                                     ΚΑΚΟΛΎΡΙ 18 Μαρτίου 2015

                                                         ΨΗΦΙΣΜΑ

                                       ΟΧΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ «ΣΚΟΤΕΙΝΗ»!

Σήμερα Τετάρτη 18/3/2015 και ώρα 5:00 μμ στην Τ.Κ. Ταξιαρχών, με αφορμή την επίσημη πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας για εγκατάσταση ΣΜΑ στην περιοχή Μεντουλίου πλησίον της Γέφυρας της Σκοτεινής, σε ιδιόκτητο οικόπεδο που προτίθεται να αγοράσει ο Δήμος, συγκεντρωθήκαμε φορείς, αιρετοί και πλήθος κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην εγκατάσταση του παραπάνω ΣΜΑ στο συγκεκριμένο σημείο.

Πιστεύουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά την κατάργηση των υφιστάμενων χωματερών του Δήμου και της ανάγκης να μεταφερθούν τα απορρίμματα εκτός αυτού, είναι απαραίτητο να κατασκευασθεί(ούν) ΣΜΑ σε θέση(εις) που θα υποδεικνύε(ο)νται όμως από ανάλογες επιστημονικές μελέτες σκοπιμότητας που θα πρέπει να εκπονηθούν και μετά από πραγματική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αυθαίρετη αυτή επιλογή για την κατασκευή ΣΜΑ στο συγκεκριμένο σημείο, για τους παρακάτω λόγους:

  1. 1.Η επιλογή της θέσης δεν προκύπτει από καμία μελέτη σκοπιμότητας. Έγινε αυθαίρετα, προκαλώντας σωρεία αποριών και ερωτημάτων.
  2. 2.Ο χώρος βρίσκεται εντός του οικισμού του Μεντουλίου (ζώνη 800μ) και το ισχύον και νομοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην Δήμου Κύμης απαγορεύει κατηγορηματικά τέτοιου είδους χρήση στην περιοχή αυτή. Σε αντίθεση με εκτός σχεδίου περιοχές, που προβλέπεται η δημιουργία ΣΜΑ από το εγκεκριμένο ΓΠΣ.
  3. 3.Η παρακείμενη γέφυρα της Σκοτεινής, αποτελεί Ιστορικό μνημείο και σηματοδοτεί το ολοκαύτωμα του Κακολυρίου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
  4. 4.Ο χώρος επιλογής είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, πλατανοδάσος. Απέχει 850 μ από Βιότοπος CORINE ( όρη Δίρφη, Σκοτεινή, Ορτάρι, Ξεροβούνι, Μαυροβούνι και περιοχή Κύμης), απέχει 1.700μ από το Βιότοπο NATURA (Όρη Κεντρικής Εύβοιας) και 1.300 από τον   Αρχαιολογικό χώρο στο Καστρί (Στην κορυφή τοποθετείται η ακρόπολη της αρχαίας Κύμης)  
  5. 5.Ο χώρος εφάπτεται επί του Μέλανα ποταμού.
  6. 6. Ελλοχεύει ο σοβαρότατος κίνδυνος μετά την κατάργηση της χωματερής της Κύμης να γίνει το ποτάμι και η γύρω περιοχή μια παραχωματερή εναπόθεσης στερεών αποβλήτων και μεγάλων αντικειμένων που δεν μπορούν να παραλαμβάνονται από τον σταθμό και πολλά από αυτά θα καταλήγουν στη θάλασσα της Πλατάνας. (Μπάζα, στρώματα και μεγάλα αντικείμενα που δεν μπορούν να παραλαμβάνονται και να μεταφέρονται από τα απορριμματοφόρα).
  7. 7.Ο χώρος βρίσκεται πλησίον του συνεταιρισμού σύκων (300μ.περίπου) και οικοτουριστικής επιχείρησης-συναυλιακού χώρου (100μ.περίπου).
  1. 8.Από τον χώρο αυτόν ξεκινούν και καταλήγουν τα μονοπάτια του Μύλου του Σαντά, ενός τόπου προορισμού εκατοντάδων επισκεπτών εναλλακτικού τουρισμού. (Η ανάπλαση του οποίου πρόσφατα ολοκληρώθηκε με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ)
  2. 9.Δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με φορείς και κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε μέσο και τρόπο, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την αυθαίρετη και δυσμενή για την περιοχή μας ενέργεια.

Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση!

Συνάντηση για το Σ.Μ.Α. της Σκοτεινής!

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 23:02 Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Δήμαρχο, σε συγκέντρωση που έγινε στα Κριεζά στις 11/3/2015, ότι ο Δήμος προτίθεται να εγκαταστήσει έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή μας.

Σε ιδιωτικό χώρο που πρόκειται να αγοράσουν, δίπλα στη Γέφυρα της Σκοτεινής, παραπλεύρως του ποταμού, εντός του πλατανοδάσους και χώρο χαρακτηρισμένο natura, θα μεταφέρονται όλα τα σκουπίδια των πρώην Δήμων Κύμης και Κονιστρών και ενδεχόμενα μεγάλου μέρους του Δήμου Αυλώνος.

Καλούμε όλους τους δημότες της περιοχής, τους αιρετούς και τους φορείς, την Τετάρτη 18/3/2015 και ώρα 5:00μμ, στο καφενείο της «Χαρίκλειας» στο Κακολύρι, σε ανοιχτή συζήτηση για το θέμα.

Κωτσής Γιώργος, Πρόεδρος Τ.Κ. Ανδρονιάνων

Βλάχος Ευστράτιος, Πρόεδρος Τ.Κ Ταξιαρχών

Σπύρου Σταμάτης, Πρ. Συλλόγου Ανδρονιάνων-Δένδρων

Νίττης Βελισσάριος, Τ.Σ.Καλημεριάνων

Καλενδέρης Σεραφείμ, Πρ.Συλλόγου Μεντουλίου

Σκιάνης Ιωάννης, Πρ.Συλλόγου Ταξιαρχών

Μαργέλης Αγγελής, Τ.Σ. Δ.Κ.Κύμης

Παππάς Λουκάς, Τ.Σ. Δ.Κύμης

Καταχώρηση Αγγελίας