«Συμπεριλαμβάνεται η Εύβοια στη διάθεση μικρογευμάτων στα σχολεία;»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Θέμα: «Συμπεριλαμβάνεται η Εύβοια στη διάθεση μικρογευμάτων στα σχολεία;»

Τα φαινόμενα υποσιτισμού των μαθητών, ως αποτέλεσμα των ασκούμενων πολιτικών περικοπών και της λιτότητας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα, πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Είναι δεκάδες πλέον οι καταγγελίες δασκάλων και καθηγητών που κάνουν λόγο για λιποθυμίες μαθητών καθώς και για μειωμένες σχολικές επιδόσεις που συνδέονται με την σύγχρονη εξαθλίωση των ελληνόπουλων.
Από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είχε ανακοινώσει στις 16/01/2013 ότι: «από κοινοτικούς πόρους εξασφαλίσαμε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και από το τέλος Φεβρουαρίου διακόσιοι πενήντα χιλιάδες μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη την επικράτεια θα έχουν τη δυνατότητα της διάθεσης ενός φρούτου, ενός γάλακτος, ενός τοστ, καθημερινά».
Η ανακοίνωση αυτή από τη μία όψη αποτελεί παραδοχή από επίσημα χείλη, της τραγικής πραγματικότητας που βιώνουν σήμερα στη πατρίδα μας χιλιάδες οικογένειες και μας φέρνει εικόνες από περασμένες δεκαετίες, γυρίζοντας σε συνθήκες του προηγούμενου αιώνα όπου η πείνα αποτελούσε χαρακτηριστικό της εποχής. Από την άλλη, όπως ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε, η κάθε κυβέρνηση πρέπει στο μέτρο του εφικτού να βοηθάει τους κοινωνικά ασθενέστερους.
Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν σε επίπεδο δράσεων εθελοντισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, των Μ.Κ.Ο. ή κάποιων φιλανθρωπικών οργανώσεων, σε συνεργασία, ως επί το πλείστον, με το Υπουργείο Παιδείας. Η αναζήτηση λύσης όμως δεν μπορεί να περιορίζεται σε αυτή τη λογική και πρακτική του εθελοντισμού αλλά χρειάζεται θεσμική συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος από την συντεταγμένη πολιτεία.
Ίσως η προαναφερθείσα εξαγγελία του Υπουργού αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Παραμένουν όμως, έως σήμερα, αδιευκρίνιστες διάφορες παράμετροι για την εξεύρεση των πόρων και κυρίως για τον τρόπο και τους δικαιούχους του προγράμματος αυτού.
Ειδικότερα η Εύβοια είναι ένας από τους πλέον πληγέντες νομούς σε σχέση με τα ποσοστά ανεργίας, που μαστίζει εξάλλου το σύνολο της πατρίδας μας και η εφαρμογή του προγράμματος που προαναγγείλατε θα αποτελούσε στήριγμα σε πληθώρα οικογενειών τις οποίες έχει παρασύρει το κύμα φτωχοποίησης.

Καταχώρηση Αγγελίας