Ο ήρωας των ηρώων, ο μαύρος καβαλάρης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σαν χθες πριν από έναν αιώνα ο Κουμίωτης Ταγματάρχης απελευθερώνει τα Ιωάννινα

Ο Ιωάννης Βελισσαρίου, στις 21 Φεβρουαρίου 1913, με μια αστραπιαία κίνηση, απελευθερώνει τα Ιωάννινα από τους Τούρκους. Ο πιο φημισμένος Κουμιώτης Ήρωας βρισκόταν από τις αρχές Δεκέμβρη μαζί με το τάγμα του στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου και έπαιρναν μέρος στην μάχη του Μπιζανίου. Μετά την ολοκληρωτική αποτυχία των επιχειρήσεων, στις 16 Φεβρουαρίου, το Γενικό Στρατηγείο εξέδωσε διαταγές για νέα επίθεση ενάντια στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με το σχέδιο των επιχειρήσεων, η κύρια ενέργεια θα εκδηλωνόταν από τα δυτικά με το Β΄ Τμήμα Στρατιάς, με σκοπό την υπερκέραση του Μπιζανίου, ενώ ταυτόχρονα από το κέντρο και τα ανατολικά θα εκδηλωνόταν παραπλανητική επίθεση, με ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού.

Το πρωί τις 20ης Φεβρουαρίου, εκδηλώνεται η γενική επίθεση των ελληνικών δυνάμεων. Η 2η Μεραρχία κατέλαβε θέσεις στον τομέα «Αυγό» και η Ταξιαρχία Μετσόβου στο «Κοντοβράκ». Ύστερα από μεγάλο και σκληρό αγώνα, το Α' Τμήμα Στρατιάς κατέλαβε τα υψίστης στρατηγικής σημασίας υψώματα του «Καστρίου», του «Προφήτη Ηλία», του «Αγίου Νικολάου» και της «Τσούκας», Η 2η φάλαγγα του Τμήματος κινήθηκε δια μέσου της «Μανωλιάσας» καταδιώκοντας τους υποχωρούντες Τούρκους προς την κατεύθυνση Ιωαννίνων και κατέλαβε την κοιλάδα Δωδώνης, φτάνοντας μέχρι τον «Άγιο Νικόλαο». Συνεχίζοντας την προέλαση, έφτασε στη «Ραψίστα», όπου ανέτρεψε την τουρκική αντίσταση. Ο ατρόμητος Βελισσαρίου συνέχισε την καταδίωξη του εχθρού μέσα στη βαλτώδη πεδιάδα της «Ραψίστας» και το βράδυ έφτασε στους λόφους του «Αγίου Ιωάννη Μπουνίλας», όπου εγκατέστησε προφυλακές για ασφάλεια και έκοψε τα καλώδια τηλεφώνων και τηλεγράφων, νεκρώνοντας έτσι την επικοινωνία Ιωαννίνων - Μπιζανίου.

Περί τις 23.00 της 20ης Φεβρουαρίου, ο Βελισσαρίου διέκρινε δύο πολύ μεγάλους φανούς, πίσω από του οποίους σύντομα εμφανίστηκαν ο επίσκοπος Δωδώνης, ο Τούρκος υπολοχαγός Ρεούφ και ο επίσης Τούρκος ανθυπολοχαγός Ταλαάτ, οι οποίοι έφερναν επιστολή των ξένων προξένων και του Εσσάτ Πασά, με τις προτάσεις για παράδοση των Ιωαννίνων. Η παράτολμη ενέργεια των Βελισσαρίου, έκανε τους Τούρκους να πιστέψουν πως έξω από τα Ιωάννινα είχε συγκεντρωθεί μεγάλη ελληνική δύναμη και άρα κάθε αντίσταση ήταν μάταιη! Οι Πρόξενοι ανακοίνωσαν στον Κωνσταντίνο τον μεσολαβητικό ρόλο που τους ανέθεσε ο Εσάτ Πασάς, με έγγραφο που στάλθηκε με τους αξιωματικούς Ρεούφ βέη και Ταλαάτ βέη, τους οποίους συνόδευε ο Επίσκοπος Δωδώνης, ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης. Μαζί με τον Ταγματάρχη Βελισσαρίου οδηγήθηκαν στις 2 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου στο Γενικό Στρατηγείο, στο Χάνι του Εμιν Αγά. Ύστερα από σύντομη συζήτηση με τον Κωνσταντίνο, συμφώνησαν την παράδοση της πόλης και του τουρκικού στρατού και εφοδιασμένοι με τους όρους του Γενικού Στρατηγείου για την παράδοση των οχυρών και των τουρκικών δυνάμεων, οδηγήθηκαν πίσω στα Γιάννενα. Στις 5.30 ακριβώς δόθηκε από το Γενικό Στρατηγείο Διαταγή κατάπαυσης του πυρός σε όλα τα Μέτωπα.

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός εισήλθε θριαμβευτής στην πόλη των Ιωαννίνων, μέσα σε αποθεωτική ατμόσφαιρα. Η πόλη των Γραμμάτων και των θρύλων, σημαιοστολισμένη, πανηγύριζε και ζητωκραύγαζε με ασυγκράτητο ξέσπασμα ενθουσιασμού για τη μεγάλη νίκη. Τετρακόσια ογδόντα τρία χρόνια σκλαβιάς είχαν τερματιστεί από έναν παράτολμο Έλληνα ταγματάρχη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 13:47
Λουκάς Παππάς

Ο Λουκάς γεννήθηκε στη γη που ζουν η Ήρα και η Ρέα και περιβρέχεται από θάλασσα ωραία κι αυτοφυής ανθεί πανέμορφος ελαία, ξέρεις τη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα.

Δεκέμβριο του 1974 γεννιέται στην Χαλκίδα, μετά από 3 ημέρες έφυγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύμη.

Πάντα λέει ότι είναι παιδί της δημοκρατίας και όχι της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούσε λοιπόν να μην είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο ον από τα γεννοφάσκια του.

Προερχόμενος από φανατικά παναθηναϊκή οικογένεια γεννιέται Ολυμπιακός αν και δεν το ήξερε τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής του.

Φαντασιόπληκτο και ονειροπαρμένο τον αποκαλούν αυτοί που τoν αγαπούν.

Προσοχή κυκλοφορεί ανάμεσα σας.

Καταχώρηση Αγγελίας