Το οικονομικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο Κώστας Μαρκόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014, αναφερόμενος σε προηγούμενη ομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη ανάπτυξης Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων και εργοστασίων ανακύκλωσης. «Την ίδια στιγμή όμως είστε εκτός κοινοβουλίου με αυτούς που πετροβολούν αυτές τις πρωτοβουλίες. Επιλέξτε ένα δρόμο να βοηθήσετε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου αυτής της χώρας. Δεν μπορεί άλλα να λέτε σε αυτή την αίθουσα και όταν βγαίνετε άλλα να πράττετε.»
Συμφωνούμε ότι το οικονομικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει, γιατί απέτυχε, γιατί έχει κορεστεί ή γιατί δεν μπορεί να παράγει νέο πλούτο.
Είναι περιττό να μιλάμε για αριθμούς, γιατί οι αριθμοί είναι μιζέρια σε μια πέμπτη χρονιά ύφεσης για τη χώρα και επειδή οι αριθμοί είναι μίζεροι δεν υπάρχει λόγος να ανταγωνιζόμαστε τη μιζέρια σε αυτή την αίθουσα, αλλά πρέπει να δούμε όλη την εικόνα και να δούμε μακριά και ψηλά.
Να δούμε αν έγιναν ουσιαστικές προσπάθειες στο να αλλάξει το μοντέλο που θα φέρει προσδοκία στους πολίτες. Την ελπίδα, ότι ακολουθώντας ένα μονοπάτι που θα γίνει λεωφόρος μπορούν να ελπίζουν και οι υπόλοιποι που δεν έχουν δουλειά.
Πρέπει να αποδεχτούμε ότι έγιναν ουσιαστικές προσπάθειες για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Με τις συμφωνίες για τον αγωγό ΤΑΡ, τις έρευνες στο Ιόνιο, τον αγωγό διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.
Έγινε επιτυχής προσπάθεια αλλαγής μοντέλου καθιστώντας τη χώρα κόμβο μεταφορών με τη συμφωνία με τη COSCO, και τις ιδιωτικοποιήσεις στις μεταφορές σταθερής τροχιάς.
Έρχονται υψηλού τεχνολογικού επιπέδου επιχειρήσεις, όπως η Hewlett-Packard, για να δημιουργηθούν εστίες ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για επιστήμονες που τώρα φεύγουν στο εξωτερικό.
Στηρίζω αυτόν τον προϋπολογισμό γιατί είναι η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που βλέπω τον Προϋπολογισμό του Κράτους να φεύγει από το αρνητικό της ύφεσης. Και αυτό το θεωρώ υπέρτατη υποχρέωση μου απέναντι στις θυσίες, πολλές από τις οποίες είναι άδικες, μεγάλης ομάδας πολιτών.
Γιατί βλέπω αυτό τον Προϋπολογισμό να βάζει τα όρια, τη σιδηροτροχιά της απεξάρτησης από την τρόικα, στην κατεύθυνση της μείωσης του χρέους.
Γιατί πιστεύω ότι η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου είναι η βασική μας ιδεολογική διαφορά και για μας τους βουλευτές που στηρίζουμε αυτή την Κυβέρνηση, η βασικότερη αιτία για την οποία την στηρίζουμε.
Την ώρα που αλλάζουμε το οικονομικό μοντέλο, δεν μπορούμε να ακούμε από μέλη της Κυβέρνησης να χειροκροτούν για κάποιους υψηλούς φόρους ότι τάχα είναι «αριστεροί».
Διότι, εμείς δεν επιλέξαμε να στηρίξουμε αυτή την Κυβέρνηση για να παλινδρομήσουμε σε ένα αριστερό μοντέλο της δεκαετίας του ΄80. Στηρίξαμε αυτή την Κυβέρνηση στην κατεύθυνση του στόχου των μειωμένων φορολογικών ποσοστών που είναι παράγοντας ανάπτυξης.

Καταχώρηση Αγγελίας