Ποια είναι τα σενάρια αυτοδυναμίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σπουδαίο ρόλο για το αν τελικά το πρώτο κόμμα θα μπορέσει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διαδραματίζει το τελικό άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, όσο πιο μεγάλο είναι αθροιστικά το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή, τόσο θα πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα, όπως υπολογίζεται με βάση τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο για κάθε 1% που πηγαίνει στα κόμματα που μένουν εκτός Κοινοβουλίου μειώνεται κατά 0,4% το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Αναλυτικότερα:

Η αυτοδυναμία σε περίπτωση που τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώσουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 5% ανέρχεται στα 38,4%.

Αν το ποσοστό αυτό αυξηθεί στο 6% τότε η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα θα πέσει στο 38%.

Επίσης:

Στο 7%, θα είναι 37,6%

Στο 8% θα είναι 37,2%.

Στο 9% θα είναι 36,8%.

Στο 10% θα είναι 36,4%.

Στο 11% θα είναι 36%.

Στο 12% θα είναι 35,6%.

Στο 13% θα είναι 35,2%.

Στο 14% θα είναι 34,8%.

Στο 15% θα είναι 34,4%.

Πως προκύπτουν οι έδρες

Ο υπολογισμός των εδρών που θα λάβει κάθε κόμμα την επομένη των εκλογών υπολογίζεται ως εξής: Αρχικά πολλαπλασιάζεται το ποσοστό του με το 250. Εν συνεχεία το γινόμενο διαιρείται με το συνολικό ποσοστό όλων των κομμάτων που περνούν το 3%. Από αυτό προκύπτει το αποτέλεσμα που δίνει τις έδρες. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον εκλογικό νόμου Παυλόπουλου το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους των 50 εδρών.

ΠΗΓΗ:http://www.koutipandoras.gr

Καταχώρηση Αγγελίας