Μια ιστορία για το Μυλωνοπούλειο Ίδρυμα Κύμης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

   Μόλις είχε μπει το καλοκαίρ, πριν από περίπου 15 χρόνια. Πιτσιρικάς τότε, είχα ξεμείνει στην Παραλία και έκανα οτοστόπ για Κύμη. Σταμάτησε ένα αυτοκίνητο με ένα άγνωστο ζευγάρι μέσης ηλικίας. Ήταν πρόθυμοι να με πάρουν μαζί τους, αφού άλλωστε ήθελαν κάποιες πληροφορίες για την περιοχή. Με το που πιάσαμε τις πρώτες στροφές ο οδηγός εκστασιάστηκε. "Τί δρόμος είναι αυτός, θυμίζει γαλλική επαρχία. Ιδανικός για ράλι.", μονολόγησε. Αμέσως ανέπτυξε ταχύτητα, μπαίνοντας σαν τρελός στις στροφές. Η γυναίκα του είχε γαντζωθεί τρομοκρατημένη από το χερούλι του αυτοκινήτου και δεν μπορούσε να βγάλει άχνα. Ξαφνικά ο οδηγός άρχισε να φωνάζει "έχει και κάστρα, ακριβώς όπως στην Γαλλία."
   Τί ήταν αυτό το "κάστρο" που τόσο τον ενθουσίασε; Το Μυλωνοπούλειο ίδρυμα.Τότε δεν μπορούσα να του εξηγήσω τι ακριβώς ήταν αυτό το ερηπωμένο κτίριο. Του είπα απλά ότι ήταν παλιό ορφανοτροφείο. Πόσοι όμως από εμάς ξέρουν λεπτομέρειες για το Μυλωνοπούλειο ίδρυμα και από που πήρε το όνομα του; Κτίστηκε το 1928, όταν Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου ήταν ο Παντελεήμονας Φωστίνης. Σκοπός του ήταν η περίθαλψη ορφανών και φτωχών παιδιών, η μόρφωση τους και η Θεολογική κατάρτιση τους. Στην κατοχή οι Γερμανοί του προξένησαν μεγάλες καταστροφές και το χρησιμοποίησαν ως νοσοκομείο για τους στρατιώτες του. Όταν έφυγαν οι Γερμανοί, για ένα μικρό διάστημα στέγασε το γυμνάσιο Κύμης. Λίγα χρόνια αργότερα το Μυλωνοπούλειο άρχισε σιγά σιγά να εγκαταλείπεται και τελικά ρήμαξε. Στις επόμενες δεκαετίες μόνο λίγοι χώροι του παρέμειναν λειτουργικοί, κυρίως οι εκκλησίες. Στα τέλη περίπου του 90 άρχισαν οι πρώτες διαδικασίες ώστε το κτίριο να χρησιμοποιηθεί σαν Κέντρο Περιβαντολογικής Εκπαίδευσης. Το ελληνικό κράτος όμως δεν φημίζεται για την ταχύτητα με την οποία λειτουργεί, οπότε μόλις τα τελευταία χρόνια είναι ορατές κάποιες προσπάθειες ανάπλασης του κτιρίου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια.
   Για να γυρίσουμε πάλι πίσω στο παρελθόν, χρηματοδότης γαι την ίδρυση του Μυλωνοπούλειου ήταν ο ευεργέτης Ιωάννης Μυλωνόπουλος. Ο Μυλωνόπουλος γεννήθηκε στο Πουρί Ζαγοράς το 1860. Μικρός έζησε πολύ φτωχικά και αναγκάστηκε να φύγει από το χωριό του και να εγκατασταθεί στον Πειραιά, όπου δούλεψε πολύ σκληρά για τα προς το ζην. Αργότερα δημιούργησε πολύ μεγάλη περιουσία, ασκώντας την τέχνη του χρυσοχόου. Το 1928 γνωρίστηκε με τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη και προθυμοποιήθηκε να συνδράμει οικονομικά για την ίδρυση του Μυλωνοπούλειου στην Κύμη. Όταν λίγα χρόνια αργότερα επισκέφτηκε την Κύμη του έγινε πολύ θερμή υποδοχή, γεγονός που τον συγκίνησε. Άφησε στην Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου μεγάλο μέρος της περιουσίας του, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν δύο σπίτια, ένα οικόπεδο στο Μαρούσι και μεγάλο χρηματικό ποσό. Ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος ήταν ένας μεγάλος ευεργέτης του τόπου μας, που σίγουρα δεν έχει τιμηθεί όπως ακριβώς θα του άξιζε.

Καταχώρηση Αγγελίας