Ευβοϊκοί Νερόμυλοι και άλλες υδροκίνητες προβιομηχανικές μονάδες στην Εύβοια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι Περιβαλλοντικές Ομάδες του Γυμνασίου Κύμης εδώ και αρκετά χρόνια, μέσα από την συνεργασία μαθητών και καθηγητών, προσπαθούν και πετυχαίνουν να παρουσιάσουν πλούσιο έργο που προβάλλει την φύση και την παράδοση του τόπου μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 21 Μαρτίου πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην αίθουσα του εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης, με θέμα Ευβοϊκοί Νερόμυλοι και άλλες υδροκίνητες προβιομηχανικές μονάδες στην Εύβοια. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Γυμνασίου Κύμης Αθηνά Ζαφειροπούλου, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο φωτογράφος -ερευνητής Γιάννης Φαφούτης

Η κυρία Ζαφειροπούλου άνοιξε την εκδήλωση χαιρετίζοντας του παρευρισκομένους και στην συνέχεια παρουσίασε τον καλεσμένο και ομιλητή. Ο Γιάννης Φαφούτης γεννήθηκε το 1953 στην Λίμνη της Εύβοιας, όπου και διαμένει μόνιμα, αλλά όπως ο ίδιος επισήμανε η καταγωγή του είναι από το Βίταλο. Είναι απόφοιτος του τμήματος φωτογραφίας του Ινστιτούτου Τεχνικών Επαγγελμάτων στην Αθήνα και από μικρή ηλικία ασκεί το επάγγελμα του φωτογράφου. Η αγάπη του για την επαρχία, την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό τον ώθησαν να γυρίσει όλη την Εύβοια και να καταγράψει στον φακό του πολλά ξεχασμένα "κοιτάσματα" της παράδοσης και του πολιτιμού μας. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως σπουδαιότερους φωτογράφους περιπατητές και λαογράφους.

Στην εκδήλωση της Τετάρτης παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από Νερόμυλους που κατέγραψε σε όη την Εύβοια, κάποιοι από αυτούν στην περιοχή μας. Μέσα από τις φωτογραφίες του είδαμε το τρόπο που ζούσαν οι άνθρωποι πριν από πολλά χρόνια και την σχέση που είχαν με τους μύλους. Άλλωστε, όπως ο ίδιος τόνισε, η παραγωγή ψωμιού ήταν πάντοτε πολύ σημαντική για την καθημερινότητα των ανθρώπων, ενώ κατά την διαδικασία του αλέσματος λάβαιναν χώρα πολλά κοινωνικά συμβάντα. Επιπλέον. ο κ.Φαφούτης έδειξε υλικό από πολλά πέτρινα τοξωτά γεφύρια που συνάντησε κατά την περιήγηση του στην Εύβοια. Πολλά από αυτά είναι ξεχασμένα, άλλα είναι μισοκατεστραμένα και άλλα στέκουν αγέρωχα παρά τον χρόνο που κουβαλούν στην πλάτη τους. Η δουλειά του κ. Φαφούτη θα εκδωθεί πολύ σύντομα και με αυτόν τον τρόπο θα δωθεί η ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν το πρόσφατο παρελθόν μας.

Καταχώρηση Αγγελίας