Τα "καζάνια" του Οξυλίθου...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στον προαύλιο χώρο της Παναγίας των Χατηριάνων έγινε το πανηγύρι του Οξυλίθου. Αυτήν την φορά όμως καθυστέρησε μια ημέρα, μιας και ο δεκαπενταύγουστος έπεφτε Τετάρτη.

Από νωρίς το πρωί της 14 Αυγούστου γεμίζει με προσκυνητές η εκκλησία και ο γύρω χώρος, τότε φθάνουν και τα υλικά για το στιφάδο που φτιάχνουν οι άνθρωποι του χωριού με την επίβλεψη του συλλόγου του Οξυλίθου. Όλο το βράδυ ο κόσμος μένει εκεί και ζουν από κοντά ένα από τα παλαιότερα έθιμα της περιοχής μας.

Πρωί στις 15 Αυγούστου, το μαγείρεμα ξεκίνησε με το καθαρισμό τον κρεμμυδιών, εκατοντάδες κιλά κρεμμύδια πέρασαν από τα χέρια των μαγείρων και των απλών ανθρώπων που βοήθησαν. Σειρά πήρε το κρέας, το κρέμασαν σε τσιγκέλια και το έκαναν μερίδες . Σε μια γωνιά, μαγειρευόταν ένα νηστήσιμο έδεσμα με μελιτζάνες για τους ανθρώπους που όλη την ημέρα ετοιμάζουν και μαγειρεύουν το στιφάδο.

Στις 6 το πρωί, στις 16 Αυγούστου πλέον, οι καμπάνες χτυπούν σηματοδοτώντας την έναρξη του μαγειρέματος και καλώντας τον κόσμο για βοήθεια. Ανάβουν φωτιές από ξύλα και πάνω από 160 καζάνια μπαίνουν στις εστίες. Τα καζάνια με το στιφάδο τα επιβλέπουν οι μάγειροι. Σιγά σιγά και πηγαίνοντας προς το μεσημέρι ο χώρος γεμίζει με μυρωδιές από το παραδοσιακό μας στιφάδο. Όταν είναι όλα έτοιμα καταφθάνει ο Δεσπότης, ευλογεί το φαγητό και αρχίζει το μοίρασμα και η γιορτή...

Αξίζουν συγχαρητήρια στον σύλλογο Οξυλίθου και στους απλούς πολίτες που με κόπο και μεράκι διατηρούν αναλλοίωτο ένα πανάρχαιο έθιμο με πολλούς συμβολισμούς.

Και του χρόνου!

Λουκάς Παππάς

Ο Λουκάς γεννήθηκε στη γη που ζουν η Ήρα και η Ρέα και περιβρέχεται από θάλασσα ωραία κι αυτοφυής ανθεί πανέμορφος ελαία, ξέρεις τη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα.

Δεκέμβριο του 1974 γεννιέται στην Χαλκίδα, μετά από 3 ημέρες έφυγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύμη.

Πάντα λέει ότι είναι παιδί της δημοκρατίας και όχι της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούσε λοιπόν να μην είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο ον από τα γεννοφάσκια του.

Προερχόμενος από φανατικά παναθηναϊκή οικογένεια γεννιέται Ολυμπιακός αν και δεν το ήξερε τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής του.

Φαντασιόπληκτο και ονειροπαρμένο τον αποκαλούν αυτοί που τoν αγαπούν.

Προσοχή κυκλοφορεί ανάμεσα σας.

Καταχώρηση Αγγελίας