Η Ιταλία πήρε το όνομα της από το Βίταλο;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Είναι δυνατόν το ορεινό όμορφο χωρίο του Βιτάλου να είναι η αιτία που ονομάστηκε έτσι η γειτονική Ιταλία; Κανείς δεν ξέρει, οι ενδείξεις όμως που παρουσιάζει ο Μιχάλης Ποντίκης στο βιβλίο του «Τοπωνυμικό της περιοχής Κύμης», είναι αν μη τί άλλο ενδιαφέρουσες. Παραθέτω «ατόφιο» το κείμενο που πραγματεύεται το όνομα του Βιτάλου.


Βίταλο. Στο έγκυρο λεξικό Liddell-Scott υπάρχει αναφορά στην σπάνια αρχαία Ελληνική λέξη «ιταλός» που σημαίνει ταύρος. Η αναφορά παρμένη από τον συγγραφέα του 5ου μ.Χ. αι. Ησύχιο συμπληρώνεται: «οπόθεν λέγεται ότι εκλήθη η Ιταλία». Ο αρχικός τύπος όπως γράφει το Liddell-Scott ήταν Fιταλός. Το F, το δίγαμμα των προκλασικών Ελληνικών αλφαβήτων προφερόταν περίπου όπως τώρα το Β (βήτα), άρα η υπό συζήτηση λέξη προφερόταν Βιταλός. Προκαλεί εντύπωση το πόσο κοντά βρίσκεται αυτή η λέξη στο όνομα του χωριού Βίταλο.

Πότε πρωτοκατοικήθηκε το χωρίο Βίταλο; Η απάντηση με τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι αδύνατη, αλλά λαμβάνοντας υπόψη μας το τουρκικό φορολογικό κατάστιχό του 1474, θα πρέπει το χωρίο να υπήρχε και να απογράφτηκε μέσα στην οικιστική ενότητα Καστέλλα Βαλά (Καστροβαλάς). Δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσουμε την περίπτωση το χωρίο να υπάρχει από την αρχαιότητα.

Επανερχόμαστε στην «Ιταλία». Όπως γίνεται παραδεκτό η ονομασία «Ιταλία» και «Ιταλοί» δεν προέρχεται από αυτονομασία κάποιων γηγενών της Χερσονήσου, αλλά έχει δωθεί στην χώρα και τους κατοίκους της από ξένους πιθανότητα άποικους. Επισημαίνουμε μερικά στοιχεία. Η Κύμη είναι χωρίς αμφισβήτηση η αρχαιότερη Ελληνική αποικία στην Ιταλία, άρα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η «ανάδοχος». Η χρήση του δίγαμμα (F) στη λέξη Fιταλός (=ταύρος) είναι μια ένδειξη ότι η λέξη πιθανόν να είναι Ευβοϊκή, εφόσον το δίγαμμα (F) ανήκει ως γράμμα στο προ-λατινικό, χαλκιδικό αλφάβητο. Καθώς η ίδια η πατρίδα Εύβοια «κομπάζει» μέσω του ονόματος της για την ποιότητα που έχουν οι βοσκές που διαθέτει για τα βοοειδή, θα ήταν εντελώς φυσικό για τους Ευβοιείς μια χώρα να ονοματιστεί από την ποσότητα των βοοειδών που εκτρέφει. Έχουμε λοιπόν κάποιες ενδείξεις για να υποθέσουμε ότι Fιταλία – Ιταλία (η χώρα των ταύρων) είναι ονομασία που πιθανών δόθηκε στην χώρα αυτή από τους πρώτους εκείνους Ευβοιείς αποίκους που ιδρύσαν την πόλη Κύμη (Cumae) στην Καμπανία. Αν όμως πράγματι η Ευβοϊκή Κύμη πήρε μέρος στην ίδρυση της Ιταλικής Κύμης μήπως μια αρχαιότατη κοινή ρίζα (Fιταλός) συνδέει το όνομα του χωρίου Βίταλο με την ονομάτιση της ίδιας της Ιταλίας; Ας θυμηθούμε εδώ και το άγνωστης προέλευσης παρατσούκλι των Βιταλιωτών, βοιδόσκαρα!

Η υπόθεση που έχουμε ήδη διατυπώσει είναι εκ των πραγμάτων εύθραυστη. Δεν στερείται άρα σημασίας ή διατύπωση και άλλων / διαφορετικών, σχετικών με το θέμα υποθέσεων. Μια τέτοια είναι η ηχητική ομοιότητα της ονομασίας «Βίταλο» με το όνομα του δυτικής καταγωγής αγίου «Βιταλίου», στον οποίο είναι αφιερωμένη η περίφημη βυζαντινή εκκλησία στην Ραβένα της Ιταλίας (6ος μ.Χ. αι.) όμως ακόμα και στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό ότι το τοπωνύμιο «Βίταλο» κατάγεται από το «Βιτάλιος» δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κάποιος αν το τοπωνύμιο αυτό είναι της εποχής της Βυζαντινής κυριαρχίας ή καθιερώθηκε με τους Ενετούς την εποχή της δικής τους.

Πηγή: Τοπωνυμικό περιοχής Κύμης, Μιχάλης Ποντίκης, Κύμη 1998

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 11:28
Λουκάς Παππάς

Ο Λουκάς γεννήθηκε στη γη που ζουν η Ήρα και η Ρέα και περιβρέχεται από θάλασσα ωραία κι αυτοφυής ανθεί πανέμορφος ελαία, ξέρεις τη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα.

Δεκέμβριο του 1974 γεννιέται στην Χαλκίδα, μετά από 3 ημέρες έφυγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύμη.

Πάντα λέει ότι είναι παιδί της δημοκρατίας και όχι της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούσε λοιπόν να μην είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο ον από τα γεννοφάσκια του.

Προερχόμενος από φανατικά παναθηναϊκή οικογένεια γεννιέται Ολυμπιακός αν και δεν το ήξερε τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής του.

Φαντασιόπληκτο και ονειροπαρμένο τον αποκαλούν αυτοί που τoν αγαπούν.

Προσοχή κυκλοφορεί ανάμεσα σας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αυτά που δεν αγόρασα. Ο Καζάκης στη Κονίστρα »

Καταχώρηση Αγγελίας