Ένα θαύμα που ποτέ δεν πίστεψα...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ως βέρος ποδοσφαιρόφιλος, πριν από οχτώ χρόνια ζούσα μέσα σε έναν ποδοσφαιρικό ενθουσιασμό, ήταν η πρεμιέρα του EURO 2004. Ο εναρκτήριος αγώνας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία ήταν το κερασάκι στην ποδοσφαιρική τούρτα. Η ομάδα μας αποτελούταν από μια παρέα παιδιών που δεν τους πίστευα καθόλου αν και αναγνώριζα το ταλέντο τους στα στενά όμως εθνικά μας πλαίσια. Αντίπαλος η Πορτογαλία, μια ομάδα γεμάτη ταλέντο που έπαιζε μπροστά στο κοινό της, ήλπιζα σε μια ικανοποιητική εμφάνιση της Ελλάδας και σε μια τιμητική ήττα. Τελικό αποτέλεσμα; Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2, η ανέλπιστη αυτή νίκη μας με γέμισε περηφάνια και ικανοποίηση.

Τις επόμενες ημέρες αναπόσπαστός απολάμβανα το τουρνουά, οι καλές ομάδες τις εποχής εκείνης εκτός του φαβορί για το τρόπαιο Πορτογαλίας ήταν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Τσεχία και η Ισπανία. Ώσπου έφτασε η δεύτερη αγωνιστική και αντίπαλος μας η Ισπανία. Η σιγουριά μου για την ήττα της Ελλάδος στον δεύτερο της αγώνα με έκανε να περάσω από πρακτορείο και να ποντάρω ένα σεβαστό ποσό υπέρ της Ισπανίας. Το τελικό όμως σκορ με έστειλε εμένα στον «κουβά» και την ομάδα μας τελικά στην επόμενη φάση. Ισπανία –Ελλάδα 1-1

Κανείς σε όλον τον κόσμο δεν μπορούσε να περιμένει την συνέχεια, όλοι μιλούσαμε για τυχερή ομάδα με πολύ σκληρή αμυντική γραμμή και οπισθοδρομική τακτική. Βέβαια υπήρχαν πολλοί από άγνοια ή από ένστικτο που πίστευαν σε αυτά τα παιδιά και έτσι όταν έχασαν το τρίτο αγώνα με την Ρωσία ακούστηκαν γκρίνιες που δεν συμβάδιζαν με το τι είχε πετύχει ως τότε ο Οτο Ρεχάγκελ και οι παίκτες του.

Η πρόκριση ήρθε, επόμενος αντίπαλος η Γαλλία του μεγάλου Ζινεντίν Ζιντάν. Η κοινή ποδοσφαιρική λογική έλεγε ότι θα χάσουμε άνετα, αλλά ήμασταν ήδη πέρα από τους στόχους μας και έτσι ήσυχος και ικανοποιημένος παρακολούθησα τον αγώνα. Έζησα με ένταση το καλύτερο κατ΄ εμέ παιχνίδι αυτής της ομάδας σε όλο το Euro 2004 και άρχισα να γίνομαι οπαδός της αλλά ακόμα δεν πίστευα στο θαύμα, ένα θαύμα που άρχιζε να διαφαίνεται. Γαλλία – Ελλάδα 0-1

Ενώ μια μια έφευγαν από τον «χορό» οι μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η «μικρή» Ελλάδα συνέχιζε, όλοι μιλούσαν για το θαύμα της πρώτης θέσης αλλά εγώ έβλεπα σαν θαύμα την μέχρι τότε πορεία της και πίστευα στο άμεσο τέλος της στα προημιτελικά με την Τσεχία. Το γκολ του Τραϊανού Δέλλα στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, στέλνει την Ελλάδα στο τελικό, τους οπαδούς στις πλατείες και εγώ προσπαθώ να βρω λογική σε όλο αυτό... Ελλάδα – Τσεχία 1-0

Ο τελικός στο Ντα Λουζ της Λισσαβόνας προκαλούσε ντελίριο σε όλη την Ελλάδα. Εγώ όμως πιστεύοντας στις πιθανότητες και στις αξίες δεν δεχόμουν λέξη, θα χάσουμε έλεγα κοφτά σε όλες τις ποδοσφαιρικές συζητήσεις που προηγήθηκαν του τελικού. Δεν είχα υπολογίσει στο άστρο αυτής της ομάδας και στο πείσμα των ελλήνων παικτών που έκαναν ολόκληρο τον κόσμο και εμένα να τρίβουμε τα μάτια μας όταν ο Ζαγοράκης σήκωνε το τρόπαιο τυλιγμένος με την Ελληνική σημαία.

Η όλη μου αντίδραση σε αυτό το τουρνουά δεν ήταν αποτέλεσμα μηδενισμού ή ανθελληνισμού εκ μέρους μου, αλλά αποτέλεσμα ποδοσφαιρικής λογικής που οι Έλληνες διεθνείς κατάφεραν να εξαλείψουν από τα παιχνίδια τους. Είμαι περήφανος γι΄αυτή την ομάδα και τα όσα κατάφερε τότε, περήφανα θα περιγράφω στους νεότερους για το θαύμα που έζησα αν και δεν το πίστεψα ποτέ...

Η Ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται;

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 15:42
Λουκάς Παππάς

Ο Λουκάς γεννήθηκε στη γη που ζουν η Ήρα και η Ρέα και περιβρέχεται από θάλασσα ωραία κι αυτοφυής ανθεί πανέμορφος ελαία, ξέρεις τη γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα.

Δεκέμβριο του 1974 γεννιέται στην Χαλκίδα, μετά από 3 ημέρες έφυγε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κύμη.

Πάντα λέει ότι είναι παιδί της δημοκρατίας και όχι της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούσε λοιπόν να μην είναι ένα άκρως πολιτικοποιημένο ον από τα γεννοφάσκια του.

Προερχόμενος από φανατικά παναθηναϊκή οικογένεια γεννιέται Ολυμπιακός αν και δεν το ήξερε τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής του.

Φαντασιόπληκτο και ονειροπαρμένο τον αποκαλούν αυτοί που τoν αγαπούν.

Προσοχή κυκλοφορεί ανάμεσα σας.

Καταχώρηση Αγγελίας