Καρφί στο μάτι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Καρφί Καρφί

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου, που ο κυρ. Λάμπρος με τους τρεις σωματοφύλακες, παζαρεύουν πόσο ακόμα  θα κουτσουρευτούν τα λαϊκά εισοδήματα, διεξάγεται ένας τιτάνιος αγώνας. Τη Τρίτη στις 7 Φλεβάρη συμπληρώνονται 100 μέρες απεργίας στη Χαλυβουργία Ελλάδος. Τριακόσιοι ογδόντα χαλυβουργοί δίνουν ανυποχώρητο αγώνα, σαν μια γροθιά, ενάντια στις επιδιώξεις του Μάνεση, να τους έχει να δουλεύουν για 500€ μέσα στη φωτιά και το σίδερο. Για να τους εκβιάσει να υπογράψουν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, κάθε τόσο ανακοινώνει και άλλες απολύσεις (36+14+15). Όμως οι χαλυβουργοί απαντάνε: «Είμαστε όλοι απολυμένοι! Στη δουλειά θα γυρίσουμε όλοι νικητές!»1.

Η πέτρα, στα ήρεμα νερά της συναίνεσης, είναι τόσο μεγάλη, που τα κύματα της, έχουν φτάσει πραγματικά στα πέρατα της γης. Ενδεικτικά, συλλαλητήρια και εκδηλώσεις αλληλεγγύης όπως αυτές στη Κύπρο και στις Κανάριους Νήσους. Παρεμβάσεις διαμαρτυρίας έχουν γίνει σε μια σειρά πρεσβείες της Ελλάδος, όπως της Σουηδίας και της Ισπανίας, ακόμα και στο προξενείο του Χιούστον. Επίσης τα μηνύματα αλληλεγγύης είναι ατελείωτα και από όλο το κόσμο.

Αλλά και από όλη την Ελλάδα η αλληλεγγύη είναι συγκινητική. Εργαζόμενοι από όλες τις μεριές της χώρας δείχνουν την αλληλεγγύη τους, όπως και από τη περιοχή μας. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, βρεθήκαμε στη πύλη του εργοστασίου, όπου προσφέραμε τρόφιμα και χρήματα για τον αγώνα τους. Βίντεο μπορείτε να δείτε στο YouTube: “ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ 25η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ”. 

Γιατί όμως έχει αγκαλιαστεί έτσι αυτός ο αγώνας;; Και μάλιστα χωρίς να παίζεται στη τηλεόραση. Γιατί είναι τόσο σημαντική;; Η απάντηση δίνεται από τους ίδιους τους Χαλυβουργούς. Από τη μία, «Ο Μάνεσης αγωνίζεται για τα κέρδη του αλλά και για τη τάξη του, είναι ο λαγός των βιομηχάνων για αυτό και μένει αδιάλλακτος. Πιέζει για νέα προνόμια.»2.Από την άλλη όμως διατρανώνουν «Αν εδώ σπάσουν τα μούτρα τους, τίποτα δε θα είναι το ίδιο!»1.και «Η νίκη των χαλυβουργών, νίκη όλων των εργατών!»1

Με λίγα λόγια, ο αγώνας τους είναι καρφί στο μάτι του μαύρου μπλοκ, επιχειρηματιών, κυβέρνησης, τρόικας και ΕΕ. Δίνει ελπίδα, κουράγιο και βεβαιότητα ότι όταν οι εργαζόμενοι θέλουν, μπορούν, να υψώσουν ανάστημα. Σε αυτόν τον αγώνα, όλοι εμείς που δεν έχουμε βγάλει χρήματα στην Ελβετία ούτε έχουμε καμιά offshore πρέπει να βρεθούμε αλληλέγγυοι3. Και το πιο σημαντικό, πρέπει να διαδώσουμε αυτή τη φωτιά σε όλη την χώρα. Οργάνωση αγώνα τώρα, μέσα από σωματεία και λαϊκές επιτροπές. Πρέπει να γίνει «όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία».

  1. Ανακοίνωση της γενικής τους συνέλευσης στις 4/12/2011.
  2. Ανακοίνωση του Δ.Σ. του σωματείου τους στις 10/1/2011.
  3. Αριθμός λογαριασμού για οικονομική ενίσχυση στην Εθνική Τράπεζα: 200/623301-52. Κάτοχος: Λιάκος Δημήτρης (μέλος ΔΣ Σωματείου).

Τράκος Κώστας, 5/2/12
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012 15:13

Καταχώρηση Αγγελίας