Στο κύριο άρθρο του Charlie Hebdo: Πάνω από τις θρησκείες οι άνθρωποι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χωρίς την παραμικρή έκπτωση στο ύφος, με αμείωτη καυστικότητα, ο Ζιράρ Μπιάρ γράφει το κύριο άρθρο στην ειδική έκδοση του Charlie Hebdo που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 14 Γενάρη, μία εβδομάδα μετά την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας από φανατικούς μουσουλμάνους που είχε ως αποτέλεσμα να δολοφονηθούν άγρια 12 άτομα.

Το άρθρο τιτλοφορείται "Θα υπάρχουν ακόμα "ναι μεν αλλά";" κι ως βασική του θέση έχει την ανάγκη να ανακηρυχθεί ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους (laïcité) σε σταθερά στο δημόσιο διάλογο ώστε να σταματήσει η προσπάθεια να αξιολογούνται θάνατοι ανθρώπων ως περισσότερο ή λιγότερο σημαντικοί ή δικαιολογημένοι.

Στην εισαγωγή του άρθρου, η εφημερίδα ευχαριστεί όσους είναι αλληλέγγυοι ενώ αναθεματίζει όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για τα δικά τους συμφέροντα το τραγικό γεγονός: "Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όσους κατά εκατομμύρια, είτε είναι απλοί πολίτες είτε εκπροσωπούν τους θεσμούς που είναι πραγματικά στο πλάι μας, όσους λένε με ειλικρίνεια και με βάθος "είμαι Charlie". Και κατουράμε τους υπόλοιπους, που γαμιούνται με κάθε τρόπο..."

Στο κυρίως μέρος του άρθρου ο Μπιάρ γράφει: "Θα προσπαθήσουμε ωστόσο να είμαστε αισιόδοξοι, ακόμα κι αν δεν το σηκώνει η εποχή. Ελπίζουμε πως από την 7η Γενάρη 2015 η δικαιοσύνη, πιστή στον κοσμικό της χαρακτήρα, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να σταματήσει να δίδεται αξία ή ακόμα κι ανοχή είτε από άποψη είτε από εκλογικό υπολογισμό είτε από αμέλεια στον κοινοτισμό και την πολιτισμική σχετικότητα που ανοίγουν το δρόμο σε ένα μόνο πράγμα: το θρησκευτικό ολοκληρωτισμό".

Ο συντάκτης υποστηρίζει πως μόνο με αδιαπραγμάτευτο το λαϊκό χαρακτήρα των κρατών μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα, ακόμη κι αν αυτά έχουν να κάνουν με διακρίσεις κατά θρησκευτικών ομάδων. "Μόνο αυτός (ο λαϊκός χαρακτήρας) επιτρέπει, στο πλαίσιο της οικουμενικότητας των δικαιωμάτων, την πραγμάτωση της ισότητας, της ελευθερίας, της αδελφότητας", γράφει η εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται πως το αρχικό τιράζ "του τεύχους των επιζήσαντων" ήταν 3 εκατ. αντίτυπα κι αφού εξαντλήθηκε στις 7 το πρωί, τυπώθηκαν και διανεμήθηκαν άλλα 2.

Το κύριο άρθρο της έκδοσης των επιζήσαντων του Charlie Hebdο, στις σελίδες 2 και 3 "του τεύχους των επιζήσαντων"

ΠΗΓΗ: http://www.koutipandoras.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ιστιοπλοϊκό φορτηγό πλοίο πολλαπλών χρήσεων!

Καταχώρηση Αγγελίας