Η ΙΚΑΡΙΑ ανάμεσα στις «5 ΜΠΛΕ ΖΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Μετά από χρόνια κοπιαστικής δουλειάς ο εξερευνητής Dan Buettner, αφού πρώτα ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου, επικεντρώθηκε σε πέντε (5) συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπου εκεί οι άνθρωποι ζουν τις πιο μακρόβιες και ισορροπημένες ζωές. Ο Buettner ονόμασε τις περιοχές αυτές «Οι 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη».

Στη συνέχεια, μαζί με ένα επιτελείο επιστημόνων – σε συνεργασία με το National Geographic – επισκέφτηκε κάθε μια από αυτές, όπου έμεινε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακαλύψει ποιο είναι οι παράγοντες που κρατούν τους ανθρώπους εκεί νέους, υγιείς, ισορροπημένους και γεμάτους ζωή, ακόμα και μετά τα ενενήντα τους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι: «Στις 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη βρήκαμε ανθρώπους που φτάνουν τα εκατό σε συχνότητα δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, και το ποσοστό καρκίνων και καρδιακών επεισοδίων είναι κατά πολύ μικρότερο».

Έτσι ο Buettner αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών του και να κωδικοποιήσει προς χρήση όλων μας, αυτά που έμαθε στις πέντε Μπλε Ζώνες, οι οποίες είναι: η Σαρδηνία (Ιταλία), η Οκινάουα (Ιαπωνία), η Ικαρία (Ελλάδα), η Νικόγια (Κόστα Ρίκα) και η Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια, ΗΠΑ).

ΙΚΑΡΙΑ

Στην αρχαιότητα, η Ικαρία ήταν γνωστή σαν προορισμός υγείας, κυρίως για τις θερμές πηγές της, που πιστευόταν πως ανακούφιζαν από τον πόνο και θεράπευαν προβλήματα των αρθρώσεων και του δέρματος.

Ωστόσο, για χιλιετίες, ο πολιτισμός δεν άγγιξε αυτό το ανεμοδαρμένο, δίχως λιμάνι, νησί του Αιγαίου. Για να αποφύγουν τους πειρατές, οι κάτοικοι της Ικαρίας έχτισαν τα χωρία τους στο εσωτερικό του νησιού, πάνω στις βραχώδεις πλαγιές. Η απομόνωση τους οδήγησε σε μια μοναδική κουλτούρα.

Χωρίς εξωτερικές επιδράσεις για αιώνες, ανέπτυξαν ένα χαρακτηριστικό τρόπο να βλέπουν τη ζωή, ο οποίος εμπεριέχει ατέλειωτη αισιοδοξία και μια τάση για ξεφάντωμα, τα οποία μειώνουν το άγχος.

Αυτός ο τρόπος ζωής επιβιώνει μέχρι σήμερα. Οι ντόπιοι πάνε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα, ξυπνούν αργά, και στη διάρκεια της ημέρας παίρνουν κανέναν υπνάκο. Τα χωριά της Ικαρίας είναι οικισμοί – φαντάσματα την ώρα της απογευματινής σιέστας. Όλες οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως μισή ώρα ύπνος το μεσημέρι κάθε μέρα μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα καρδιακού νοσήματος.

Τέλος, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι ντόπιοι άνω των ενενήντα ετών, παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί..

Μαθήματα από την Ικαρία

Πάρτε έναν Υπνάκο – Ένας σύντομος ύπνος μισής ώρας, πέντε φορές την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ασθένειας κατά 25%.

Μέλι – το ντόπιο μέλι περιέχει συστατικά που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και επίσης έχει ισχυρά προβιοτικά.

Τσάι – το ντόπιο τσάι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (το τσάι είναι διουρητικό και μειώνει την πίεση του αίματος).

Καταχώρηση Αγγελίας